Primii pași pentru recuperare după un accident. Ce reguli să respecți

Oricât de precauți și de atenți am fi, accidentele în care ne rănim fizic și avem nevoie de o perioadă de recuperare se pot întâmpla. Pentru că aceste situații neplăcute nu pot fi evitate întotdeauna, e bine să cunoști câteva aspecte importante care pot grăbi acest proces.

Bineînțeles, accidentele pot fi minore sau grave, cu recuperare rapidă sau lentă. De aceea, ultimul cuvânt ar trebui să îl aibă doctorul care cunoaște cazul cel mai bine. Totuși, în cazul recuperărilor medii și lungi, e bine să fii cât mai informat și implicat în procesul de vindecare. Astfel, te poți păstra motivat mai ușor, lucru care e important atunci când trebuie să respecți reguli stricte sau ai un program intens de recuperare fizică.

Nu forța o vindecare mai rapidă

Fie că e vorba de folosirea unei grupe de mușchi, de ridicarea greutăților sau de efort fizic în general, dacă medicul ți-a recomandat să limitezi activitatea zilnică, ar trebui să respecți această indicație. Nu încerca să scurtezi perioada în care ești inactiv, altfel riști obții efectul opus, adică să îngreunezi vindecarea, sau, mai rău, să te accidentezi din nou.

Îți recomandăm și 4 pericole ale exercițiilor fizice în exces. Cât sport e recomandat să faci săptămânal

Mergi la ședințe de fizioterapie

Fizioterapia este recomandată atunci când e nevoie de tratarea unui traumatism care vizează piciorul, genunchiul sau coloana vertebrală. Printre beneficiile fizioterapiei, se numără scăderea inflamației, recuperarea mobilității, reducerea durerilor musculare și reintegrarea în activitatea zilnică normală. Aceste ședințe sunt utile atât pentru leziuni sportive, cât și pentru accidente de o gravitate mai mare.

Îmbunătățește-ți alimentația

Corpul tău are nevoie de o alimentație variată și bogată în substanțe nutritive ca vindecarea să fie una cât mai rapidă. În funcție de problema de sănătate cu care te confrunți în urma accidentului, anumite alimente îți pot fi de ajutor. Spre exemplu, alimentele bogate în proteine pot contribui la reducerea inflamației și la limitarea scăderii puterii și a masei musculare, comune în majoritatea recuperărilor, potrivit Health Line. De asemenea, alimentele care conțin vitamina C te ajută să menții integritatea oaselor, mușchilor, pielii și a tendoanelor, datorită rolului acesteia în producția de colagen.

Vezi și 6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite

Iată câteva exemple suplimentare de substanțe nutritive și alimente benefice în procesul de vindecare:

  • Acizii grași esențiali Omega-3, care previn inflamația excesivă;
  • Mâncărurile bogate în zinc (carne, pește, semințe, nuci, cereale integrale), datorită rolului zincului în raport cu enzime și proteine necesare pentru vindecarea rănilor;
  • Calciul, fiind o componentă importantă a oaselor și dinților, împreună cu vitamina D.

Beneficiază de noutățile din tehnologie

Din fericire, nu trebuie să te bazezi doar pe metodele tradiționale atunci când vine vorba de recuperarea fizică. Constant apar noi și noi tehnologii și soluții utile la probleme comune în timpul acestui proces. Spre exemplu, poți purta aparate care îți monitorizează activitatea fizică, acestea fiind în special utile pentru sportivi. Trendul wearables include de la șosete inteligente, la protecție dentară inteligentă. Totodată, există și numeroase aplicații mobile care îți pot fi de ajutor. Potrivit Game Ready, acestea includ Sports Injury App, PT Timer: Stretch & Exercise, Pain Therapy: Physical Therapy Exercise Videos și Motion Doctor.

Folosește temperatura în avantajul tău

Atât gheața, cât și căldura pot fi utile în cazul unei accidentări. Majoritatea accidentelor presupun inflamarea țesuturilor afectate. Aplicată la scurt timp după accident, gheața poate ajuta la reducerea umflăturii și reducerea durerii. Ca să nu afectezi pielea, e bine să pui un material subțire între aceasta și punga cu gheață, dar să nu o ții mai mult de 20 de minute.

Pe de altă parte, după două-trei zile căldura poate fi utilă, deoarece crește circulația sângelui și poate ajuta vindecarea, potrivit Health.com. Poți opta pentru un încălzitor corporal, așa cum sunt pătura sau perna electrică.

Sursă foto: Shutterstock

Citește și Alimentația e esențială atunci când faci sport. Cum ar trebui să mănânci dacă mergi la sală