Cele mai importante reguli de respectat când faci sport după vârsta de 50 de ani

Deseori, cele mai active persoane și sunt și cele mai tinere. Din reflex, ai putea credea că sportul este o activitate dedicată celor care au energia să o facă.

Este drept că odată cu vârsta intervine și problema instalării mai rapide a oboselii, iar articulațiile nu mai rezistă la fel de bine, motiv pentru care sportul rămâne doar pentru cei care se află la începutul sau jumătatea vârstei a doua. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

În realitate, nevoia de a face sport este la fel de importantă indiferent de vârstă. Din anumite punct de vedere, este chiar mai important pentru persoanele trecute de 50 de ani să aibă activitate fizică și să facă sport în mod regulat, pentru a preveni unele afecțiuni.

Vezi și “Banda-minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor

Potrivit acestor informații despre coxartroză, sedentarismul, kilogramele în plus rezultate în urma lipsei de activitate fizică și articulațiile îmbătrânite pot duce la probleme dureroase. În cazuri precum acesta, puțină mișcare săptămânală asistată de un specialist poate anula vizitele ulterioare la medic, care pot fi mult mai costisitoare.

Cele mai importante reguli de respectat când faci sport după vârsta de 50 de ani:

1. Stretching-ul este obligatoriu

Dacă pentru persoanele mai tinere, stretching-ul, adică întinderea articulațiilor, nu este obligatoriu de fiecare dată când fac sport, odată cu vârsta de 50 de ani fiecare exercițiu fizic trebuie să înceapă și să se încheie cu o bună încălzire și răcire a corpului, mușchilor și articulațiilor. Și asta pentru că flexibilitatea devine cu adevărat o problemă odată cu această vârstă, iar pierderea ei poate conduce la probleme medicale ulterioare.

Michele Olson, profesor la Huntingdon College din Montgomery, explică: „Flexibilitatea începe să scadă la scadă la persoanele care au atins această vârstă, iar cum tendoanele conectează mușchii de oase, este important stretching-ul după un antrenament”. Medicul mai recomandă o sesiune de stretching de două sau chiar trei ori pe săptămână.

2. Nu cardio, ci rezistență

Odată cu vârsta, nu te va mai interesa să alergi cât mai repede, ci să poți merge distanțe cât mai mari. Pentru că densitatea oaselor scade rapid după vârsta de 50 de ani, este important să te concentrezi mai mult pe exerciții de rezistență, lăsând activitățile cardio la un minimum, pentru că și ele sunt utile împotriva afecțiunilor cardiovasculare.

Un studiu realizat în anul 2014 arată că un exercițiu de 20 de minute cu greutăți moderate te poate ajuta foarte mult din punct de vedere al memoriei.

3. Vei avea nevoie de perioade mai lungi de recuperare

Chiar dacă toată viața ai făcut sport, odată cu vârsta recuperarea va fi mult mai importantă. Însă puțini se încadrează în categoria celor activi pe o perioadă de zeci de ani, motiv pentru care pentru începătorii în vârstă, după fiecare antrenament vei avea nevoie de măcar două zile de pauză.

Specialistul în medicină sportivă David W. Kuse, de la Hoag Orthopedic Institute din Irvine, California, explică faptul că: „Recuperarea țesutului va dura mai mult după 50 de ani, iar intervalul de timp pe care trebuie să îl dedici pauzei va ține de forma ta fizică din momentul respectiv.”

Sursă foto: Shutterstock / Copyright:tmcphotos

Citește și 6 greșeli mari pe care și cei care fac sport în mod regulat ar trebui să le evite