„Lipiciul biologic” poate opri o sangerare a organelor interne sau a tesuturilor

Sursa citata: Nature. Expert citat: Hongwei Ouyang, Universitatea Zhejiang din Hangzhou

Cercetatorii chinezi au inventat un „lipici biologic”, care poate opri imediat o sangerare necontrolata la nivelul arterelor sau organelor interne.

Noua substanță sigilează imediat o rană, activându-se sub lumina UV și devenind astfel un hidrogel care nu este toxic și care poate fi folosit pe orice fel de suprafață, inclusiv pe țesutul inimii, care pulsează continuu. „Lipiciul biologic” nu a fost testat încă pe voluntari umani, doar pe animale, însă a avut rezultate mult mai bune ca în cazul suturilor clasice folosite în prezent sau al altor tipuri de lipici chirurgical.

Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang din Hangzhou, care au inventat noua substanță, au publicat și o înregistrare video, în care arată cât de repede poate opri o sângerare la nivelul unui organ – în doar 30 de secunde. Lipiciul se întărește imediat și sigilează practic rana sau tăietura.

„Este pentru prima dată când putem opri sângerea unei inimi care bate și care are o gaură cu un diametru de 6 mm. Totul în doar 20 de secunde, folosind acest gel”, au declarat cercetătorii, în studiul publicat în revista Nature.

Spre deosebire de alte tipuri de lipici chirurgical existente în prezent, acesta nu conține substanțe chimice toxice și nici nu necesită ulterior suturi sau alte intervenții.

Vezi și Un plasture cu nanocip ajută la vindecarea rănilor, prin reprogramare genetică

În cadrul unui experiment, lipiciul a fost folosit cu succes în timpul operației pe un iepure, pentru a opri în doar câteva secunde sângerarea unei artere femulare și o tăietură făcută la ficat. Pe un alt animal, substanța a oprit o sângerare a arterei carotide și a reparat de asemenea găurile apărute în peretele inimii.

Toate animalele pe care a fost testat lipiciul au supraviețuit operațiilor complicate și după două săptămâni au început să prezinte semne de vindecare naturală, fără să apară infecții sau inflamații.

Substanța rezistă la o presiune a sângelui de până la 290 mmHg, adică mult mai mult decât cea întâlnită de obicei, chiar și în cazuri medicale grave. Structura sa imită foarte bine țesutul conjunctiv uman, de aceea lipiciul este compatibil cu organele interne și cu pereții vaselor de sânge.

Desigur, noul lipici va trebui să fie supus și unui test clinic, pentru a se demonstra compatibilitatea sa cu organele umane. Inginerul Hongwei Ouyang, unul dintre autorii studiului, spune că produsul ar putea deveni disponibil peste aproximativ 3-5 ani.

Dacă va trece toate testele necesare, „lipiciul biologic” ar fi soluția salvatoare în cazuri de urgență, dar și în operațiile de rutină. Un lipici similar, elastic, a fost creat recent de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, dar acesta nu poate fi folosit pentru inimă, doar pentru artere, țesuturi și alte organe interne.

Sursa: Science Alert

Citește și Bandajul inteligent ajută la vindecarea rănilor. Administrează singur antibioticele