O șapcă inventată de tineri români monitorizează expunerea la radiațiile solare
O echipă de tineri inventatori români a realizat prototipul unei șepci inteligente, care poate monitoriza gradul de expunere la radiațiile solare. Șapca Sunee este ideală pentru copii, permitându-le să se bucure de vară și de soare fără să riște arsuri grave.
Prototipul șepcii Sunee este unul dintre proiectele câștigătoare ale ediției InnovationLabs 2017. Ideea unei șepci care să monitorizeze nivelul de expunere la radiațiile solare s-a născut dintr-o nevoie personală, a declarat pentru eHealth Romania Cristian Băjenaru, unul dintre autorii proiectului.
Eu însumi, copil fiind, nu am ascultat de părinți și am suferit arsuri de piele.
„Au trecut câțiva ani până să realizez ce efecte pot avea acestea și am început să mă întreb ce aș fi putut face altfel, sau cum îmi voi convinge eu copiii să fie atenți la expunerea la soare. Am ajuns la concluzia că nu există deocamdată o modalitate eficientă de a cuantifica expunerea. Am aflat cât de multe cazuri de cancer de piele apar în fiecare an și câți bani sunt investiți în tratamente, dar în continuare văd oameni la mare care folosesc pentru protecție doar ulei de măsline. Așadar, ne-am asumat misiunea de a educa atât copiii, cât și părinții.”
Cu ajutorul șepcii Sunee, părinții vor scăpa de o grijă atunci când merg vara cu micuții lor în parc, la mare sau la munte. Vor avea siguranța că nu stau prea mult în soare, pentru că pot afla oricând dacă a fost depășit pragul de siguranță pentru expunerea la radiații.
Citește și 5 aplicații pentru radiaţii ultraviolete. Descarcă-le pe telefon și ferește-te de cancerul de piele
De ce o șapcă inteligentă și nu altceva? Cristian spune că au ales acest obiect vestimentar pentru că utilizarea lui este naturală, oamenii oricum folosesc o șapcă pentru a se proteja de soare. Astfel, folosirea Sunee va deveni un reflex chiar și pentru copii, așa cum poartă orice altă șapcă sau pălărie.
Cum monitorizează Sunee expunerea la radiațiile solare
Șapca are incluși 3 senzori (unul pentru razele ultraviolete, unul pentru temperatură și un accelerometru). Senzorul UV este sensibil la radiațiile UVA și UVB, iar poziția naturală a șepcii pe cap permite ca acest senzor să fie expus maxim la soare, măsurând astfel mai eficient nivelul de expunere la radiații, față de alte dispozitive, cum sunt brățările sau ceasurile, spre exemplu.
Accelerometrul este util deoarece arată dacă șapca este purtată de copil, dacă este în mișcare sau a fost pur și simplu uitată în soare.
Șapca Sunee este conectată la o aplicație, care deocamdată este compatibilă numai cu sistemul Android 4.4 și superior (sau Kitkat). Interfața aplicației este gândită să fie cât mai prietenoasă și ușor de folosit atât de către părinți, cât și de către copii. Ea conține o pagină cu statistici pe ultimele zile sau săptămâni privind expunerea la soare, dar și o pagină educativă. Aici, utilizatorii vor găsi informații despre riscul pe care îl presupun radiațiile solare, metodele eficiente de protecție și complicațiile pe care le pot provoca arsurile de piele, cum este cancerul de piele.
Aplicația va primi informațiile colectate de șapcă cu ajutorul unor LED-uri. Acestea indică nivelul actual de expunere la soare și, prin apăsarea unui buton, datele sunt trimise spre aplicație printr-o secvență de clipiri rapide, similară codului Morse, a explicat Cristian Băjenaru.
Citește și Alergia la soare. Ce este și cum poate fi prevenită
Proiectul va fi testat în curând, cu ajutorul unui grup format din părinți și copii. Când va fi lansată pe piață, Sunee va fi foarte accesibilă, urmând să coste aproximativ 20 de dolari.
Producția nu a început încă. Autorii proiectului speră să strângă suma necesară prin intermediul unei campanii crowd-funding, pe KickStarter sau IndieGoGo. Dacă proiectul se va materializa, șapca va putea fi cumpărată dintr-un magazin online dedicat, putând astfel să ajungă în orice colț al lumii. Ideea are și un site dedicat, sunee-uv.com. Pe măsură ce proiectul va înainta, veți putea găsi acolo noutăți.
Te poate interesa și Dispozitivul care îți arată unde NU ai aplicat cremă de protecție solară