Pietre la rinichi? Scapă de ele fără operație!
Nu, nu este vorba despre ceaiul de codițe de cireșe și nici despre recomandarea de a consuma cantități impresionante de bere, deși pot fi de ajutor atunci când ai pietre la rinichi.
Vorbim despre tratamente moderne, în care nici anestezia și nici bisturiul nu au ce căuta. Vorbim despre o intervenție care durează circa jumătate de oră, pentru care anestezia nu este necesară, de un disconfort minim și de faptul că pacientul poate pleca acasă imediat sau după cel mult 24 de ore. Metoda de tratament pentru diagnosticul de pietre la rinichi (calculi reno-ureterali, în limbaj medical) se numește litotripsie extracorporeală cu undă de șoc ESWL și se efectuează în marile centre medicale din lume. Și, de săptămâna trecută, și la Spitalul Clinic ”Prof. dr. Theodor Burghele” din București. Numai la Spitalul Clinic ”Prof. dr. Theodor Burghele” , deocamdată.
Noul aparat, numit Modulith SLX F2 cu RX a costat, împreună cu toate consumabilele pentru cinci ani de activitate, aproape 740.000 de euro. Suma a fost alocată de Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București. În prezent, 75% din cazurile în are sunt prezenți calculi reno-ureterali au indicație de rezolvare prin ESWL.
Potrivit șefului Clinicii de urologie din cadrul spitalului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, cu ajutorul acestui aparat complex se estimează că vor putea fi realizate anual circa 600 de astfel de intervenții minim invazive, cu un grad redus de iradiere. De precizat faptul că aparatul Modulith SLX F2 permite efectuarea intervențiilor și în cazul pacienților supraponderali, de până la 225 de kilograme, care au fost diagnosticați cu pietre la rinichi.
În afara de faptul că, grație aparatului ultraperformant de litrotripsie, pacienții nu au nevoie de anestezie pentru că durerea este una suportabilă, că nu sunt supuși unei intervenții chirurgicale pentru diagnosticul de pietre la rinichi și că durata spitalizării este redusă la minim (cel mult o zi, față de 7-10 zile în cazul unei intervenții chirurgicale clasice), un alt mare avantaj este acela că pacientul nu își pierde capacitatea de muncă nici măcar temporar. Tratamentul post-procedură nu presupune internarea, acesta putând fi urmat în ambulator.
“Odată cu noul aparat ne aşteptăm cu siguranţă la mai mulţi pacienţi, care vor putea beneficia de un tratament ce presupune mai puţină durere şi de o recuperare mai uşoară şi mai rapidă”, a spus și Adriana Ilieşiu, managerul Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele”.
Te-ar mai putea interesa și Rinichi artificial purtabil – soluție posibilă pentru persoanele dependente de dializă
Calculii renali (pietre la rinichi) se formează din sărurile și mineralele transportate de urină. Dimensiunile acestora pot varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru, eliminarea lor – atunci când are loc în mod natural – fiind foarte dificilă și dureroasă. Simptomele prezenței calculilor renali includ dureri lombare (de mijloc) foarte puternice, dureri la nivelul pelvisului și abdomenului inferior, senzație de arsură în timpul urinării, urină tulbure, urât mirositoare sau cu sânge, febră, frisoane și vărsături.