Screening auditiv la nou-născuți. A fost lansat Registrul Electronic Național

Ministerul Sănătății a lansat recent un Program Național de Screening Auditiv la Nou-Născuți și un Registru Electronic în care vor fi centralizate toate rezultatele testelor efectuate. Fiecare nou-născut trebuie supus unui screening auditiv încă din prima lună de viață. Doar în acest fel poate fi diagnosticată și tratată la timp hipoacuzia, care este cea mai frecventă afecțiune congenitală din țara noastră.

Conform datelor oficiale, în România 3 copii din 1.000 se nasc cu deficiențe de auz. Aceste statistici demonstrează că hipoacuzia profundă (surditatea) este cea mai frecventă afecțiune congenitală de la noi din țară. Din păcate, în lipsa unui screening auditiv la nou născuți, boala este diagnosticată de multe ori târziu, în jurul vârstei de 2 ani. La această vârstă copilului îi va fi foarte greu să recupereze deficiențele de limbaj provocate de hipoacuzie.

Citește și: Garmin Vivofit, o brățară de fitness care nu trebuie încărcată

Screening auditiv la nou-născuți prin programul Ministerului Sănătății

Din păcate, echipamentele necesare realizării unui screening auditiv la nou-născuți lipsesc din multe maternități. Ministerul Sănătății a lansat în decembrie 2016 Programul Național de Screening Auditiv la Nou-Născuți, pentru a dota fiecare maternitate din țară cu aparatele necesare. În paralel, a decis crearea unui sistem informatic prin care să fie centralizate toate rezultatele testelor din maternități. Astfel a luat naștere RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv.

Acest registru informatic pentru screening auditiv la nou-născuți a fost realizat prin programul GovITHub. Coordonatorul proiectului este Lucian Stuparu, inginer software cu o experiență de peste 10 ani în dezvoltarea de aplicații web-based.

Programul național de screening auditiv se aplică deocamdată în numai trei maternități din București – Polizu, Filantropica și Pantelimon. Acestea sunt dotate cu aparate de screening auditiv ce permit descărcarea de date pentru noua platformă. În acest an însă, Ministerul Sănătății intenționează să extindă programul național de screening în alte 335 de maternități și spitale din țară.

Cum funcționează RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv

Pentru completarea Registrului Electronic, medicii din maternități trebuie să încarce rezultatele obținute prin screening auditiv direct în platforma online, în format .XML. În acest fel, toate aceste informații medicale vor fi disponibile sub forma unor rapoarte care vor fi trimise la Ministerul Sănătății.

Te poate interesa și: Pompa de insulină cu senzor de glicemie: inovație în tratamentul diabetului

După colectarea de date, platforma va permite agregarea și filtrarea automată a rezultatelor testelor. În acest fel, medicii vor putea observa foarte ușor care sunt copiii care nu au fost supuși unui screening auditiv, așa cum cere protocolul.

Registrul Electronic Național de Screening Auditiv va putea fi folosit de toți medicii din țară care dispun de echipamente de testare dotate cu un soft care permite descărcarea datelor în platformă.

Proiectul este finalizat, însă deocamdată se află într-o primă etapă, având un număr mic de utilizatori. Astfel, experții care au realizat platforma vor putea îmbunătăți și optimiza registrul, ca să poată primi pe viitor un număr foarte mare de date.

Citește și: Medicamente lipsă de pe piață, anunțate pe o platformă online

Maternitățile care nu beneficiază în prezent de aparate pentru screening auditiv la nou-născuți vor fi dotate cu echipamentele necesare în urma unei licitații publice.

Ce informații utile va oferi RENSA

Pe viitor, Registrul Electronic Național de Screening Auditiv va permite inclusiv notificarea părinților prin SMS pentru programarea copilului la test. De asemenea, platforma va deveni publică și va oferi informații oficiale despre numărul de teste de screening auditiv efectuate într-un spital sau într-un oraș în fiecare zi, numărul de rezultate tip alarmă falsă și numărul de teste eșuate.

Toate testele de screening auditiv la nou-născuți realizate în maternitățile de stat sunt gratuite. De aceea, dacă ai născut de curând sau știi pe cineva care are un bebeluș, nu uita de acest test foarte important pentru sănătatea celui mic. Screeningul trebuie făcut în prima lună de viață, în maternitate sau la un spital de pediatrie.

Îți mai recomandăm: Aplicație despre schizofrenie: proiectul prin care poți experimenta ce simte un bolnav