Senzor integrat în carcasa telefonului pentru analiza glicemiei

Cercetătorii din cadrul Universității din California, San Diego, au creat o carcasă de telefon cu senzor inteligent care poate înlocui kit-ul de măsurare a glicemiei pentru diabetici

Carcasa poartă numele de GPhone, și este un prototip printat 3D ce se fixează la telefon, alimentată de la bateria acestuia. Într-un colț al carcasei este un senzor reutilizabil, conectat la un circuit printat, iar în alt capăt este un stilou injector detașabil dotat cu un suport de unică folosință.

Monitorizarea glicemiei poate fi o povară pentru bolnavii de diabet, un motiv fiind acela că trebuie să aibă în permanență kit-ul de monitorizare la ei. Noul dispozitiv integrat vine în ajutorul diabeticilor, eliminând nevoia de a avea la ei în permanență dispozitivul pentru monitorizarea glicemiei.

Citeşte şi Măsurarea glicemiei la diabetici. Plasturele care monitorizează nivelul glucozei prin transpiraţie

Dispozitivul GPhone este un sistem precis de monitorizare a glucozei, portabil, dezvoltat de Patrick Mercier, profesor de inginerie electrică și computerizată, Joseph Wang, profesor nanoinginer din cadrul UC San Diego Jacobs School of Engineering și echipa lor. Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Biosensors and Bioelectronics.

Pentru a măsura glicemia cu ajutorul noului sistem, utilizatorul fixează un suport de unică folosință pe senzor cu ajutorul stiloului injector, activând senzorul. Ulterior, se pune o probă de sânge deasupra. Senzorul măsoară concentrația glucozei din sânge, iar apoi transmite datele prin Bluetooth către aplicația Android care afișează numerele pe ecranul smartphone-ului. Testul durează aproximativ 20 secunde. La final, suportul utilizat este aruncat, dezactivându-se automat senzorul la ridicarea suportului, până la următoarea utilizare. Circuitul printat permite ca întregul sistem să fie alimentat de la bateria telefonului.

Te poate interesa şi Tabel cu valori normale glicemie pentru persoanele care nu au diabet

Suporturile de unică folosință conțin o enzimă numită glucozoxidaza care reacționează cu glucoza din sânge. Reacția declanșează un semnal electric care poate fi măsurat de electrozii senzorului. Cu cât concentrația glucozei este mai mare, cu atât semnalul este mai puternic.

Un aspect inovator al dispozitivului este că senzorul este reutilizabil. Sistemul este versatil și va putea fi adaptat și pentru a detecta alte substanțe din sânge.
senzor

Cercetătorii menționează că urmează niște îmbunătățiri ale sistemului pentru reducerea costurilor consumabilelor.

Citeşte şi Senzori pentru monitorizarea glicemiei: dispositive utile bolnavilor de diabet

Surse: Science Direct, UC San Diego Jacobs School of Engineering, New Atlas