Senzor de glicemie Dexcom G4 în România. Cât costă și cum se folosește

Folosirea unui senzor de glicemie G4 de la Dexcom poate schimba radical viața unui bolnav de diabet (mai ales de tip1), care își poate monitoriza astfel permanent nivelul glucozei din sânge. Există destui pacienți cu senzor de glicemie G4 în România iar avantajele acestui dispozitiv sunt numeroase.

Un senzor de glicemie Dexcom G4 este recomandarea pacienților cu diabet care folosesc tehnologia pentru toți cei care vor monitorizarea continuă a glicemiei. Un sistem complet Dexcom G4  se compune din senzor+ transmițător + receptor și costă între 1.000 euro și 1.500 euro, în funcție de țara din care este cumpărat. Poate fi comandat aproape de oriunde din Europa de Vest sau Centrală, de exemplu din Italia, Germania, Marea Britanie, Olanda, Austria, Polonia sau Cehia. Dexcom nu vinde oficial în România, dar există locuri unde G4 se găsește și poate ajunge și la 1.800 euro. De aceea, aproape în exclusivitate, aceste produse se cumpără în România prin rude sau intermediari amabili, din străinătate.

După cumpărarea unui sistem complet, costurile periodice devin mai mici. Astfel, un senzor costă până în 300 lei plus transportul. Teoretic se schimbă săptămânal, rezistă deseori mai mult. Transmițătorul, care ar trebui schimbat la 6 luni, dar rezistă și un an, costă cam 350 de euro. Receptorul (în mod normal 550 eur, dar poate fi găsit SH și la prețuri de 100 eur) funcționează fără probleme și doi ani. Cele mai eficiente variante de cost apar atunci când mai multe persoane decid să cumpere în același timp din străinătate. De aceea, înainte de a cumpăra, vă recomandăm să intrați pe grupul Facebook Noi Și Diabetul, unde oamenii vorbesc, cumpără împreună sau își împrumută unii altora părți din dispozitiv pe care le au în plus.

Oricât de eficient ați cumpăra, costul mediu pe lună al întregului sistem este de cam 3-400 eur, astfel

  • 1 senzor pe săptămână = 250 eur / lună
  • 1 transmițător la 6-12 luni = 50 eur / lună
  • 1 receptor la 2 ani = 20 eur / lună

Există și alternative mai ieftine, cum ar fi modelul FreeStyle Libre. Ele elimină inconvenientul înțepării repetate, dar nu fac o monitorizare continuă, ci la intervale mai mari de timp.

Dexcom comercializează deja modelul G5, care vine cu mai multe avantaje între care transmisia direct către telefonul mobil, dar și cu dezavantajul unei durate de viață mai mici și a prețului crescut. Primăvara lui 2017 va aduce lansarea Dexcom G6 însă, chiar și așa, pentru stabilitate și raportul preț performanță, G4 se află în top.

Citește și Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română

Cum funcționează un senzor de glicemie Dexcom G4

Numit generic „Senzor de glicemie”, dispozitivul este format, cum ziceam, dintr-un senzor, un transmițător și un receptor. Senzorul se inserează sub piele și trebuie schimbat la fiecare 7 zile. Inserarea senzorului sub piele este mai bine să fie făcută, cel puțin prima dată, de către un medic. Transmițătorul dispozitivului se montează exact deasupra senzorului, pe burtă, pe braț sau pe șold. Receptorul arată ca un pager și transmite în timp real informații precise despre nivelul glicemiei.

Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

Comunicarea dintre transmițător și receptor se face wireless, iar informațiile afișate pe ecran sunt în culori puternice, pentru ca utilizatorul să vadă ușor dacă glicemia este în limite normale sau este prea mică ori prea mare. O dată la 12 ore, senzorul trebuie calibrat. Acest lucru se face prin testarea nivelului de glucoză din sânge prin clasica înțepătură în deget. Valoarea glicemiei obținută astfel trebuie introdusă în receptorul senzorului.

senzor de glicemie g4 in romania

Senzorul de glicemie Dexcom G4 poate fi folosit de către pacienți adulți și de copiii care au peste 2 ani. Pentru copii există varianta Dexcom Pediatric, iar în cazul lor este indicat ca senzorul să fie montat pe abdomen.

Trebuie reținut că la fiecare schimbare a senzorului există o perioadă de „încălzire” de 2 ore, timp în care glicemia nu poate fi monitorizată prin acest dispozitiv, scrie platforma Sprijin pentru Diabet.

Avantajele unui senzor de glicemie Dexcom G4

Un mare avantaj este că acest senzor oferă informații non-stop, inclusiv noaptea, dacă este nevoie, fără să fie nevoie de alte teste pentru glicemie.

senzor de glicemie g4 in romania

Varianta Platinum a senzorului de glicemie G4 Dexcom este dotată cu tehnologie Share. Asta înseamnă că receptorul are Bluetooth încorporat. Astfel, el va transmite la distanță, wireless, datele despre nivelul glicemiei utilizatorului către o rudă sau prieten, pentru a-l alerta în cazul în care apar valori anormale. Conexiunea se poate face însă numai spre un iPhone sau iPod Touch.

Alternativa este o adaptare cu care dispozitivul poate transmite datele direct în cloud, în aplicația pentru diabetici NightScout, despre care puteți citi în articolul Diabeticii își scriu singuri viitorul

Senzorul are o alarmă pentru hipoglicemie, care se declanșează automat când nivelul glucozei din sânge scade sub 55 mg/dL.  Hipoglicemia este anunțată și prin semnul unei picături de culoare roșie pe ecranul receptorului. Picătura de culoare galbenă înseamnă hiperglicemie, iar culoarea albă apare atunci când glicemia este la nivel normal.

Un alt detaliu important este că pacientul care folosește un senzor de glicemie G4 poate observa cum a evoluat nivelul glicemiei sale în timpul nopții sau în timp ce a făcut sport ori după ce a mâncat. El are acces la aceste informații, care sunt memorate în dispozitiv. Datele stocate pot fi analizate prin intermediul programului Dexcom STUDIO, care oferă posibilitatea colaborării cu medicul și interpretarea corectă a graficelor furnizate.

Acum știi principiile de bază ale unui senzor de glicemie Dexcom G4. Îți recomandăm să discuți cu medicul tău despre avantajele unui asemenea dispozitiv și să afli și impresiile altor pacienți care l-au folosit. Îți poate fi de mare ajutor!

Citește și: Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate