senzor ieftin de masurare a glicemiei

Senzor ieftin de masurare a glicemiei de la Dexcom

Sursa medicala: Diatribe

Noul senzor ieftin de masurare a glicemiei de la Dexcom, modelul G7, ce va fi lansat in 2020 in Statele Unite, va îmbunătăți considerabil viețile pacienților cu diabet, făcând posibilă monitorizarea continuă a glicemiei chiar și pentru cei care suferă de diabet de tip 2.

Dexcom și Verily lansează dispozitivul G7, un senzor ieftin de masurare a glicemiei mult mai subțire, mai ieftin și cu o parte consumabilă.

Acesta va fi lansat în Statele Unite în aproximativ doi ani – lansarea este în prezent preconizată pentru cea de-a doua parte a anului 2020, urmând ca dispozitivul să fie disponibil la scară largă în 2021. Într-o prezentare recentă, Dexcom a dezvăluit o nouă fotografie a noului G7, ce a fost denumit „cel mai subțire sistem de monitorizare continuă a glicemiei de până acum”. Acest senzor ieftin de masurare a glicemiei va fi dezvoltat în parteneriat cu Verily (parte a companiei Alphabet, care până recent era cunoscută sub numele de Google Life Sciences).

Diferențele de mărime pot fi observate în poza de mai sus. Dacă acum doi ani, acesta era descris ca fiind mai ușor decât o bomboană M&M și de mărimea unei monede, design-ul sistemul de monitorizare continuă a glicemiei pare să se fi îmbunătățit considerabil.

Citește despre Sistemul de monitorizare continuă a glicemie G6, varianta precedentă.

Noul senzor ieftin de masurare a glicemiei vine la pachet și cu o serie de funcții noi:

  • Un preț mult mai mic, care va permite ca dispozitivul să ajungă la mai multe persoane ce suferă de diabet zaharat tip 2;
  • Este un produs consumabil – uzura apare doar la partea din plastic, ce poate fi înlocuită cu ușurință. G6 are în prezent un senzor care poate fi reutilizat, dar care însă trebuie schimbat după 90 de zile, acest lucru mărind considerabil costul.
  • Nu sunt necesare testele capilare rapide, la fel ca și în cazul sistemului G6.
  • Utilizare prelungită. G7 va putea fi purtat timp de 14-15 zile, spre deosebire de G6 care poate fi purtat doar 10 zile.
  • Trimite date direct către smartphone, prin Bluetooth, la fel ca G6. Pentru această versiune este însă posibil ca Dexcom să elimine necesitatea unui receptor, reducând și mai mult costurile.

G7, cel mai nou model Dexcom de senzor ieftin de masurare a glicemiei va fi disponibil la scară largă pentru persoanele care suferă de diabet și care iau tratament cu insulină intramuscular sau intravenos (utilizând pompe sau injecții), precum și pentru cei care iau tratament medicamentos pe cale orală. Mai mult, Dexcom își propune să ofere același echipament tuturor clienților, diferențe existând la nivelul software-ului/aplicațiilor disponibile.

Te-ar putea interesa și Cercetatorii au inventat capsula cu insulina, pentru tratarea diabetului

Ce altceva pregătește Dexcom?

 

  • Sistemul de monitorizare continuă a glucozei „Pro Q” G6. Acesta este un sistem consumabil, deținut de clinici, care este așteptat în Statele Unite în 2019. O serie de clinici și spitale vor deține aceste dispozitive și le vor aplica pe pacienți în timpul vizitelor medicale. Nu au fost publicate detalii despre dispozitivul „Pro Q” și nu este sigur dacă utilizatorii vor putea să își vadă nivelul de glicemie sau nu. În cazul altor dispozitive, precum Abbott FreeStyle Libre Pro, pacientul nu poate observa informațiile referitoare la nivelul de glucoză în timp ce poartă dispozitivul.  Datele sunt descărcate către personalul medical după 14 zile și analizate la consultația următoare. Această abordare „profesionistă” permite pacienților să observe tendințe ale nivelului de glucoză pe termen scurt, fără a presupune o utilizare de lungă durată. Li se oferă astfel posibilitatea de a afla despre efectele anumitor medicamente sau acțiuni asupra nivelului de glucoză.

 

  • „Programul de glucoză G6” (disponibil deocamdată doar pe telefoanele Samsung J3). Această aplicație este destinată persoanelor ce nu prezintă risc de hipoglicemie severă, fiind de fapt o versiune diferită a aplicației curente pentru G6. Acest program oferă posibilitatea de a purta o conversație cu un nutriționist și, de asemenea, se renunță la alertele ce semnalizează stări de hipo- și hiperglicemie. Dexcom nu a menționat când această aplicație va fi disponibilă și pentru alte dispozitive, deși mai multe programe pilot ale unor sisteme de monitorizare continuă a glicemiei sunt așteptate în 2019.

 

  • Sfaturi privind dozarea insulinei pentru pacienții ce își administrează tratamentul prin injecții. Dexcom a achiziționat recent TypeZero, un start-up ce a dezvoltat un soft care oferă algoritmi de calcul a dozelor de insulină. În cadrul unei prezentări recente, a fost prezentat un sistem de monitorizare continuă a glicemiei care include un calculator al meselor zilnice, conținând și sfaturi referitoare la somn și exerciții fizice. De exemplu „Pentru 60 de minute de exerciții fizice de intensitate medie, recomandăm consumul a 38 de grame de carbohidrați” sau „Înainte de culcare, recomandăm consumul a 9 grame de carbohidrați”. Aceste caracteristici ar putea ușura procesul de dozare a insulinei, eliminând „mersul la ghici” sau matematica. Lansarea este așteptată în vara lui 2019.

Citește și Tratamentul care restabilește producția de insulină în diabetul de tip 2

Sursă: Diatribe