Pe piață există mai mulți senzori pentru monitorizarea glicemiei. Aceste aparate sunt foarte utile bolnavilor de diabet, pentru că îi ajută să știe permanent, în timp real, care este nivelul glicemiei.
Pentru diabetici, este esențial să știe permanent care este nivelul glicemiei. Cu ajutorul unor senzori pentru monitorizarea glicemiei, ei pot să știe la orice oră dacă nivelul glucozei din sânge este în limite normale sau dacă riscă să facă o criză de hipo sau hiperglicemie. De aceea, dacă suferi de diabet, este bine să discuți cu medicul tău, ca să-ți recomande unul din acești senzori pentru monitorizarea glicemiei. Astfel, vei ști în timp util dacă ai nevoie de o doză suplimentară de insulină și vei evita foarte simplu crizele și eventualele complicații care pot să apară din cauza diabetului.
Potrivit platformei Sprijin pentru Diabet, pe piață internațională există mai multe tipuri de senzori pentru monitorizarea glicemiei. Platforma, care oferă informații utile bolnavilor de diabet, recomandă mai multe modele, printre care Dexcom G4 Platinum, Dexcom G5, Freestyle Libre și Glucotrack.
Senzori pentru monitorizarea glicemiei. Dexcom G4 Platinum
Sistemul Dexcom G4 Platinum este compus dintr-un senzor, un transmițător și un receptor. Senzorul se inserează sub piele, de obicei pe abdomen și trebuie schimbat la fiecare 7 zile. Deasupra acestuia se montează transmițătorul, care va trimite în timp real informațiile despre glicemie pe ecranul receptorului, care arată ca un pager.
Comunicarea între transmițător și receptor se face wireless, iar informațiile sunt afișate în culori puternice, pentru a fi mai ușor de observat. Dispozitivul are și Bluetooth încorporat, care trimite datele spre un telefon, unei rude sau unui prieten, pentru a-l alerta dacă pacientul are o criză. Sistemul poate fi folosit cu un iPhone sau iPod Touch, prin sistemul Dexcom SHARE.
Citește mai multe despre senzorul Dexcom G4: Senzor de glicemie Dexcom G4 în România. Cât costă și cum se folosește
Senzorul poate fi folosit împreună cu unele pompe de insulină, printre care Animas Vibe, Roche sau Tandem.
Senzori pentru monitorizarea glicemiei. Dexcom G5
Spre deosebire de modelul anterior, G4, senzorul Dexcom G5 poate elimina complet receptorul, deoarece transmițătorul trimite direct datele prin Bluetooth către telefon. Informațiile pot fi trimise și altor persoane, dacă dorești. Trebuie doar să-ți descarci aplicația pentru mobil Dexcom G5 și să îți faci un cont Dexcom. De asemenea, datele pot fi stocate în cloud și accesate oricând de către cei care au dat follow contului tău.
Citește în detaliu despre Dexcom G5: Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română
La fel ca modelul anterior, senzorul trebuie calibrat o dată la 12 ore. Pentru asta, trebuie să îți testezi glicemia din sânge, prin clasica înțepătură în vârful degetului, iar datele obținute să le introduci în receptorul senzorului.
Senzori pentru monitorizarea glicemiei. Freestyle Libre Flash Glucose Monitoring System
FreeStyle Libre Flash Glucose Monitoring System este puțin diferit de modelul Dexcom. Este un glucometru fără înțepătură, care funcționează pe sistem Flash, adică permite vizualizarea glicemiei în timp real doar atunci când receptorul este adus aproape de senzor, pentru scanare, nu permite o vizualizare în mod continuu. Prin urmare, trebuie să scanezi senzorul de fiecare dată când dorești să afli ce glicemie ai.
Avantajul acestui senzor este că se montează pe braț și funcționează timp de 14 zile. De asemenea, poate fi citit și prin haine și nu trebuie să fie calibrat prin analiza din sânge a glicemiei, cum se întâmplă în cazul senzorilor de la Dexcom.
Citește și: Glucometru fără înțepătură pentru copii: FreeStyle Libre
Marele dezavantaj al senzorului Freestyle Libre este că nu oferă alarme, astfel că trebuie să scanezi regulat senzorul, ca să te asiguri că nivelul glicemiei este în parametri normali.
Senzori pentru monitorizarea glicemiei. GlucoTrack
GlucoTrack este un senzor neinvaziv, care nu folosește ace și nu trebuie inserat sub piele. Tehnologia lui combină ultrasunetele cu unde electrogamnetice și senzori termici. Pentru a măsura glicemia, în loc de inserarea lui piele, ca în cazul altor senzori pentru monitorizarea glicemiei, citirea se face printr-un clip auricular, montat pe locul urechii. Acesta trebuie înlocuit și calibrat o dată la 6 luni.
GlucoTrack a fost conceput de compania isaeliană Integrity Applications. Sistemul include și un port USB, pentru descărcarea informațiilor oferite și un încărcător pentru baterie. Atenție însă! GlucoTrack este recomandat persoanelor care au diabet de tip 2 sau sunt în stadiu de pre-diabet, deci nu necesită testarea glicemiei prin picătura de sânge.
Citește și: Pompa de insulină cu senzor de glicemie: inovație în tratamentul diabetului