Sfaturi de dietă pentru un colon sănătos

Colonul (ultima parte a intestinului) este o parte importantă a sistemului digestiv. Bolile colonului pot avea diverse cauze, dar alimentația joacă de multe ori un rol în declanșarea lor.

Simptomele sindromului de colon iritabil pot fi declanșate, de exemplu, de consumul anumitor alimente precum laptele, ciocolata, cafeaua, cu toate că printre cauzele acestei afecțiuni comune se și numără modificările hormonale, stresul sau gastroenterita.

În cazul colitei (inflamarea pereților colonului), una dintre cauze poate fi consumul de alimente grase. Colita poate fi provocată și de o igienă alimentară necorespunzătoare, consumul de alcool, fumat, stres, diverse tratamente cu antibiotice, bolile inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn). Despre colită poți citi mai multe aici.

Advertisement

Regimul alimentar face întotdeauna parte din tratamentul bolilor colonului, dar o alimentație echilibrată are în primul rând rolul să prevină astfel de probleme. Iată ce ar trebui să consumăm pentru a menține sănătatea colonului:

  1. Mai puțină carne roșie

O găsim în rețetele de hamburger, mici, cârnați. Diverse studii atrag atenția asupra faptului că o dietă bogată în carne roșie crește riscul apariției cancerului de colon.

  1. Mai puțin zahăr

Studiile arată că mulți dintre pacienții care suferă de colită ulcerativă și boala Crohn consumă alimente cu un conținut ridicat de zahăr.

  1. Mai multe fibre

Alimentele bogate în fibre – merele, perele, bananele, zmeura, broccoli, mazărea – previn constipația și susțin sănătatea colonului.

4. Mai multe legume și fructe galbene

Alimentele de culoare galbenă sau portocalie – morcovii, cartofii dulci, dovleacul, pepenele galben – sunt bogate în beta-caroten sau vitamina B6, ambele asociate cu un risc scăzut de cancer, potrivit unor studii.

  1. Alege cerealele integrale

Recomandate sunt făina integrală de grâu, făina de orz, quinoa, fulgii de ovăz și orezul brun. Acestea au miezul bogat în vitamine, minerale, fibre și acizi grași esențiali.

Sursa foto: Shutterstock.com