Oricând aveți ocazia, mutați-vă exercițiul fizic în pădure; iată câteva sfaturi pentru alergat, lucruri de care să țineți cont și echipamente pe care ar fi bine să le aveți când ajungeți acolo
Mișcarea în natură e o binecuvântare pentru tot corpul și ei efectul revigorant este instantaneu iar creierul, plămânii și genunchii vă vor mulțumi primele. Fie că e vorba de o plimbare mai alertă sau de o alergare de anduranță în toată regula, sunt câteva lucruri care în pădure sunt un pic altfel decât în parc.
- Îmbrăcați-vă în straturi. În pădure e sigur mai răcoare (ăsta este și unul din motivele pentru care venim 🙂 ) și asta înseamnă că un simplu tricou poate să nu fie mereu suficient. Mai ales dacă e înnorat.
- Folosiți încălțări mai sănătoase. „Adidașii” de alergat în parc funcționează ok vara. Feriți-vă de teniși. Ei vă pun la încercare genunchii pe orice tip de teren iar în pădure talpa lor subțire ar putea fi pătrunsă și de vreun vreasc mai ascuțit. Ideal ar fi să aveți o pereche de pantofi de trail, pentru că au priza mai bună cu terenul. Sunt recomandați mai ales celor care vor veni mai des offroad sau merg și pe munte.
- Luați-vă un rucsac. Cât mai mic și mai ușor. În pădure nu e apă la tot pasul, deci v-ar trebui măcar 500ml. La fel, în funcție de cât va dura mișcarea, mici gustări energizante: banană, măr, un baton. Sau, pentru cei mai avansați, geluri energizante. Nu exagerați cu mâncarea, dacă sunteți la dietă, ar fi bine să știți câte calorii ați luat.
- Punguță pentru gunoi. Nici coș de gunoi nu e în pădure, deci o mică punguță pentru coaja de la banană sau ambalajul batonului e bine să fie acolo. Cel mai important dintre cele câteva sfaturi pentru alergat este însă: cântăriți-vă rucsacul la final! Dacă are peste 2kg, cheful de alerga cu el în cârcă vă va dispărea rapid. Dacă totuși are, dați tot jos, păstrați pelerina de fâș, jumătatea de litru de apă, banana și gata.
- Orientați-vă în teren. În pădure, mai toți copacii sunt la fel. Fie știți traseul, fie e marcat, fie aveți o aplicație de alergat pe telefon (sau una cu hărți), fie un ceas deștept de alergare. Dacă nu se întâmplă niciuna, încercați să vă orientați în permanență în legătură cu punctul de plecare, eventual să faceți de mai multe ori aceeași tură. Pentru orice eventualitate, țineți telefonul mobil la îndemână.
Dacă vă plac ieșirile în aer liber ați putea citi și Caiac în Deltă cu Google Maps. Cum să vă udați cât mai puțin, în 7 pași.
Iar dacă bicicliți prin natură, citiți și despre MTB și închiriere biciclete în Thassos