Simptome diabet. Care sunt semnele ce pot indica apariția bolii
Simptome diabet. În foarte multe cazuri, diabetul este diagnosticat destul de târziu, pentru că bolnavii nu cunosc simptomele acestei boli și le trec cu vederea. Multe dintre aceste manifestări nu par să indice o problemă medicală serioasă.
Deseori, este greu de recunoaștem primele simptome de diabet. Unele menifestări nici măcar nu ne sugerează la început că poate fi vorba de o boală atât de gravă. Iată de ce este important să cunoaștem care sunt semnalele de alarmă pe care ni le trimite corpul nostru și să mergem la medic pentru analize de îndată ce ele apar.
Simptome diabet. Cum diferă manifestările în funcție de tipul de diabet
În cazul diabetului de tip 2 simptomele sunt de obicei foarte ușoare, de aceea sunt și trecute cu vederea. Bolnavul își dă seama că are o problemă abia după ce boala evoluează foarte mult și produce daune serioase organismului.
La diabetul de tip 1 în schimb, simptomele sunt foarte acute și apar brusc, în decursul a câteva săptămâni de la declanșarea bolii.
În ambele cazuri, simptomele sunt în mare măsură similare, deși există și anumite menifestări specifice fiecărui tip în parte. Ele sunt provocate de creșterea anormală a nivelului glicemiei din sânge.
Citește și Tratamentul care va înlocui injecțiile zilnice cu insulină pentru diabetici
Simptome diabet: cele mai frecvente manifestări
Foame și oboseală
Aceste două simptome sunt legate între ele, pentru că apar din cauza imposibilității corpului de a transforma hrana în energie. În mod normal, corpul transformă alimentele consumate în glucoză, iar celulele folosesc această glucoză pentru a produce energie. În lipsa insulinei, pe care organismul unui diabetic nu o poate produce, celulele nu au insulină și astfel glucoza nu mai este transformaă în energie. Bolnavul se simte mereu foarte obosit și flamând.
Urinare frecventă și sete excesivă
Bolnavii de diabet urineaza mult mai des ca oamenii obișnuiți. În plus, le este mereu sete. De ce? În cazul unui organism bolnav de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sânge, așa cum ar fi normal. De aceea, ei produc mereu tot mai multă urină, încercând să rezolve problema. Iar producerea de urină necesită consumarea a cât mai multe lichide, prin urmare bolnavului îi va fi foarte sete.
Gură uscată și mâncărimi ale pielii
Din cauza urinatului excesiv, apare o deshidratare a organismului. Acest lucru se manifestă mai ales prin senzația de gură uscată și prin mâncărimi ale pielii.
Te poate interesa și Un vaccin pentru diabet tip 1 va începe să fie testat anul viitor
Vedere încețoșată
Uneori, pot să apară și probleme de vedere. Cristalinul se poate umfla, își schimbă forma și bolnavul nu mai poate vedea clar formele din jur.
Simptome diabet. Manifestări specifice pentru diabetul tip 2
Dacă glicemia a fost ridicată foarte mult timp, pot să apară și alte probleme. Printre cele mai comune simptome de acest fel se numără:
- infecții cu ciuperci (pot să apară între degetele de la picioare, în zona organelor sexuale sau sub sâni),
- vindecarea foarte lentă a rănilor – diabetul afectează fluxul de sânge și distruge nervii, încetinind astfel abilitatea organismului de a se vindeca
- durere sau amorțeală a picioarelor – simptom care apare tot din cauza distrugerii nervilor
Vezi și Monitorizarea diabetului. Samsung propune o soluție la îndemâna oricui
Simptome diabet. Manifestări specifice pentru diabetul tip 1
Și diabetul de tip 1 are câteva simptome specifice:
- pierdere în greutate neintenționată – organismul nu mai poate transforma hrana în energie și atunci începe să consume din grăsime și din masa musculară
- greață și vomă – la un bolnav de diabet, organismul se hrănește mai mult din lipide (grăsime), pe care le pot asimila fără să aibă nevoie de insulină. Dar consumul excesiv de lipide poate duce la formarea de corpi cetonici, compuși toxici care pătrund în sânge și provoacă o gravă complicație a diabetului – cetoacidoza. Această afecțiune se manifestă prin greață și vomă și este o urgență medicală.
Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului. Ele sunt foarte multe și diferite, de aceea sunt deseori trecute cu vederea, pentru că nu par să indice o boală, ori sunt puse pe seamă altor afecțiuni cunoscute.
Este bine să mergem la medic pentru analize, dacă recunoaștem una sau mai multe dintre aceste manifestări care pot indica diabetul. Descoperit din timp, diabetul poate fi ținut sub control prin dietă și tratament.
Sursa: WebMD
Citește și Angiopatia diabetică, cea mai gravă dintre complicațiile diabetului zaharat