Tehnologia în sănătate a devenit o normalitate, dar impactul ei în viața românilor este o surpriză plăcută, dezvăluită la iCEEhealth.
70% din români au declarat că folosesc tehnologia în sănătate sub diferite forme, pentru a se informa, pentru a intra în legătură cu medicul sau pentru a-și monitoriza boala sau cei de care au grijă ca și aparținători. Cifrele au fost obținute de MedicOne printr-un studiu cu 1360 de repondenți, reprezentativ în zona urbană a Romaniei. Procentul este și mai mare în cazul celor bolnavi. Pacienții cronici folosesc tehnologia în proporție de 77% și, la fel, 76% dintre aparținători fac apel la tehnologie pentru a avea grijă de apropiați.
Citește și IBM a lansat un dispozitiv inteligent, care permite spitalizare acasă
După cum vedeți în graficul de mai jos, beneficiile principale pe care le simt cei care folosesc tehnologia în sănătate sunt mai mult control asupra bolii (58%) și mai puțin stress (44%). Important pentru pacienți, 45% consideră că tehnologia îi ajută să se trateze mai bine.
Jumătate dintre românii care utilizează tehnologia fac acest lucru pentru a se informa, în timp ce 35% o folosesc pentru organizarea stării de sănătate sau a tratamentului medical (programări, remindere), 29% pentru monitorizarea indicilor de sănătate și 23% pentru comunicarea cu medicii sau cu alți pacienți. Dintre românii care se informează online pe subiecte legate de sănătate, cei mai mulți au folosit în ultimul an forumuri generale (74%), platforme online specializate (69%), grupuri din social media (37%), bloguri (32%) sau chat cu prietenii din social media (31%).
Te poate interesa și că Românii nu merg la consiliere psihologică, deși au nevoie. Concluzia unui studiu Atlas Help
Studiul prezentat la iCEEhealth mai arată că românii sunt deschiși consultațiilor virtuale, în special pentru a pune întrebări suplimentare medicilor / pentru a afla mai multe detalii (89%), dar și pentru interpretarea investigațiilor medicale (87%), monitorizarea evoluției unei afecțiuni (74%), prescrierea tratamentului (72%). Importantă pentru credibilitatea studiului este și reacția publicului la stabilirea unui diagnostic de la distanță, doar 44% dintre români ar fi de acord ca medicul să le pună un diagnostic fără să îi vadă direct.
Citește și despre Stilul de viață în sistemele clasice de sănătate. Studiu
Potrivit studiului, 67% dintre cei care folosesc tehnologia – dispozitive inteligente (brățară fitness, pedometru), aplicații mobile și/sau platforme online (inclusiv email, rețele sociale, forumuri sau chat) – în sănătate au început să facă acest lucru din proprie inițiativă, 15% la recomandarea medicului, 11% la recomandarea familiei sau prietenilor și 5% la cea a altor pacienți.
Sursa: MedicOne