Cunoasterea valoriilor normale ale glicemiei este foarte importanta si pentru persoanele sanatoase, nu doar pentru diabetici. Daca vei tine cont de acest tabel cu valori normale ale glicemiei vei putea intelege mai bine importanta analizelor anuale de sange, obligatorii chiar si atunci cand te simti bine. O abatere in plus sau in minus de la valorile normale poate fi un semn de ingrijorare.
Când îți faci analizele de sânge pentru glicemie trebuie să ții cont de mai multe aspecte, care pot influența valoarea glicemiei. Știm foarte bine că alimentația influențează nivelul glicemiei, de aceea trebuie să faci testul de sânge pe stomacul gol.
Spre exemplu, dacă nivelul glicemiei înainte de masă, la o persoană sănătoasă, este de 72 mg/dL, la 2 ore după ce a mâncat nivelul va fi mult mai riidcat, de aproximativ 130-14 mg/dL. Iată de ce este esențial să se țină cont, la interpretarea analizei, dacă pacientul a mâncat sau nu înainte de recoltare. Desigur, valoarea glicemiei va fi influențată și de tipul de alimente consumate: dulciurile sau fructele dulci vor duce la valori mai ridicate ale glicemiei.
Iată mai jos tabelul cu valorile normale ale glicemiei pentru persoanele sănătoase:
Desigur, aceste valori pot să varieze destul de mult și la persoanele care nu au diabet, fiind influențate de stilul de viață. De exemplu, stresul sau oboseala pot duce la o creștere a valorii glicemiei, însă nu la fel de mare ca în cazul diabetului.
Există mai multe teste pe care le poți face pentru a-ți verifica glicemia:
- Glicemia: este analiza cea mai utilizată, iar sângele este recoltat de obicei dimineața, la cel puțin 8 ore după ultima masă.
- Testul oral de rezistență la glucoză: presupune recoltarea de sânge pe stomacul gol, apoi pacientul bea o băutură foarte dulce, care conține 75 grame de glucoză. Testul de sânge este repetat după alte 2 ore, pentru a se măsura cât de mult a crescut glicemia în urma consumului de glucoză.
- Glicata (hemoglobina glicată – HbA1c): este de mare ajutor dacă există o suspiciune de diabet, pentru că arată cât de mult a variat nivelul glicemiei în ultimele 3 luni. Această analiză de sânge poate fi făcută și după ce ai mâncat, pentru că nu arată o valoare a glicemiei în momentul recoltării, ci o medie a ultimei perioade.
Valori normale ale glicemiei pe stomacul gol
Glicemia variază în decursul zilei, de aceea este măsurată de obicei prin teste de sânge făcute pe stomacul gol. Asta înseamnă că analizele se fac dimineața, înainte de masă, regula fiind să nu consumi alimente sau alte băuturi în afară de apă timp de cel puțin 8 ore.
Analizele de glicemie trebuie făcute anual, chiar dacă ești o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet. Desigur, trebuie să mergi la medic pentru interpretarea analizelor, dar un tabel cu valori normale glicemie te poate ajuta să vezi chiar tu în ce situație te afli și dacă există vreun risc să ai diabet.
Astfel, pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. Iar dacă ai glicemia sub 50 mg/dL, riscul de hipoglicemie este foarte mare și trebuie să mergi de urgență la medic, pentru investigații suplimentare.
Citește și: Cât este glicemia normală? UPDATE
De asemenea, dacă glicemia este peste 215 mg/dL înseamnă că suferi de diabet, de aceea trebuie să mergi la consultație cât mai repede posibil. Dacă știi deja că ești diabetic, avem aici mai multe tabele cu valori pentru adulți, copii, adolescenți sau gravide ce sufera de diabet.
Valorile cuprinse între 120 și 180 mg/dL pe stomacul gol sunt considerate la limită, adică au un risc mediu, probabil ești în fază de pre-diabet și trebuie să îți faci mai des analizele, ca să vezi cum evoluează. O glicemie care trece de 300 mg/dL este urgență medicală și trebuie să mergi imediat la un cabinet.
Nivelul glicemiei variază la o persoană sănătoasă pe durata unei zile, în funcție de alimentație. Însă aceste valori nu trebuie să fie foarte mari nici chiar după o masă copioasă. Astfel, limita considerată normală la un adult este de 140 mg/dL după ce a mâncat, iar între mese în jur de 125 mg/dL.
Valori normale ale glicemie la diabetici și la persoanele sănătoase
De ce este testată de obicei glicemia pe stomacul gol? În lipsa hranei, organismul secretă un hormon numit glucagon, care crește nivelul glucozei din sânge. Dacă nu suferi de diabet, atunci corpul tău va produce insulină, pentru a reduce nivelul glucozei. Dacă ești însă diabetic, atunci glicemia măsurată va fi mai mare, pentru că organismul tău nu poate produce insulină, sau este rezistent la insulina produsă de pancreas. Iată de ce aceste teste de sânge pot stabili cu mare acuratețe dacă suferi sau nu de diabet.
Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile
Astfel, dacă la un adult sănătos glicemia pe stomacul gol este în jur de 100 mg/dL, la o persoană cu diabet este peste 126 mg/dL, iar în stadiul de pre-diabet este cuprinsă între 101 și 126 mg/dL, scrie platforma Diabates.co.uk.
Cum se face testul de sânge? Este foarte simplu. Glicemia poate fi testată dintr-o singură picătură de sânge, care se recoltează din vârful degetului. Însă dacă îți faci mai multe analize și vrei să știi, de exemplu, și nivelul colesterolului, atunci sângele va fi luat din venă, nu din deget.
Testarea prin picătura de sânge luată din deget permite o analiză mult mai rapidă, cu rezultatul citit pe loc și poate fi repetată de mai multe ori, la nevoie, pe durata unei singure zile. Această metodă este folosită de diabetici, pentru că ei trebuie să-și verifice glicemia de mai multe ori pe durata unei zile, ca să-și poată administra corect tratamentul necesar. Ca să evite acest disconfort, diabeticii pot folosi senzori pentru monitorizarea glicemiei, un senzor recomandat fiind Dexcom G4.
Citește și: Tratament pentru diabet zaharat tip 2: importanța dietei și a sportului