Cercetătorii au aflat informații importante despre modul în care genele noastre influențează reacția pielii în timpul expunerii la soare.
În cadrul celui mai mare studiu de acest fel, care a implicat analizarea datelor de la aproape 200.000 de persoane, cercetătorii de la King College din Londra au încercat să afle de ce unii oameni se ard când se expun la soare, în timp ce alții doar se bronzează puțin.
Ei au identificat astfel genele care sunt responsabile cu producerea de arsuri solare și cu cancerul de piele. Arsurile solare sunt un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele, care este cel mai comun tip de cancer la populația cu descendența europeană.
Înțelegând modul în care anumite gene determină reacția pielii în timpul expunerii la soare (arsuri sau un bronz frumos), experții pot afla mai multe detalii și despre factorii genetici ai cancerului de piele. Studiul a arătat și de ce diferite persoane dezvoltă o culoare diferită a pielii atunci când se bronzează: unii se înroșesc, în timp ce pielea altora devine maronie.
Persoanele cu piele mai închisă la culoare sunt mai protejate de riscul arsurilor solare, dar acum cercetătorii au aflat că există și alți factori, de natură genetică, pe lângă culoarea pielii, care ne pot proteja de arsuri.
„Genele sunt singurele responsabile atunci când vedem doi oameni cu piele cu culoare identică, dar care reacționează diferit după câteva minute la soare. O persoană se poate bronza frumos, în timp ce pielea celeilalte devine roșie și se arde”, explică doctorul Mario Falchi, coordonatorul studiului.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat date genetice de la 176.678 britanici care au raportat singuri ce predispoziție au: se ard când stau la soare sau se bronzează frumos. Astfel, specialiștii au reușit să identifice 10 variații genetice care sunt asociate cu bronzarea. Din momentul în care toate genele implicate în acest proces au fost descoperite, cercetătorii pot realiza inclusiv teste care să arate predispoziția genetică la arsuri solare sau la bronzare.
Desigur, cea mai eficientă metodă pentru protecția împotriva arsurilor solare și a cancerului de piele este expunerea controlată, moderată, la soare. Potrivit Cancer Research UK, 9 din 10 cazuri de melanom pot fi evitate prin schimbarea comportamentului, adică evitarea folosirii solarului și utilizarea de loțiuni de protecție la plajă.
Indiferent de genele pe care le avem, dacă există sau nu o predispoziție la arsuri solare, nimeni nu trebuie să riște și să se expună prea mult la soare, avertizează Falchi.
Studiul a fost publicat în revista de știință Nature.
Merită menționat să bronzarea este o modă apărută relativ recent, după anul 1920, fiind lansată de celebrul designerul Coco Chanel. Până atunci, oamenii evitau să se bronzeze și considerau că o piele mai albă este mai frumoasă. Chiar și la plajă stăteau aproape permanent sub umbrele și purtau costume de baie care să-i acopere cât mai mult.
Pielea bronzată era asociată în trecut cu un statut social mai modest, cu muncitorii și tăranii care erau nevoiți să lucreze în soare. În ultimele decenii însă, o piele cât mai uniform bronzată a început să fie considerată atrăgătoare și chiar un semn de sănătate, deși acest lucru este deseori departe de adevăr.
Sursa: The Independent