10 tehnologii disruptive care vor transforma industria farmaceutică

Inovațiile în domeniul medical vor transforma radical industria farmaceutică și întreg sistemul de asistență medicală. Cum înlăturăm însă riscul ca numeroasele tehnologii disruptive să elimine complet comunicarea dintre medic și pacient?!

Medical Futurist consideră că este esențial să se păstreze un echilibru între comunicarea interpersonală dintre medic și pacient și noile tehnologii, care pun tot mai mult accent pe inovație.

Iată care sunt schimbările aduse în domeniul medical și farmaceutic de aceste tehnologii disruptive:

1. Pacienții au acces la foarte multe informații

Pacienții sunt tot mai informați, au putere tot mai mare de decizie în actul medical și ajung aproape pe poziție de egalitate cu medicii lor. Desigur, acest lucru va schimba radical sistemul de asistență medicală. Oamenii sunt mai bine informați, iar acesta este un lucru bun, însă există un pericol: medicina este un domeniu greu de înțeles, de aceea încrederea în medic trebuie păstrată, pentru că el știe cel mai bine care este tratamentul potrivit pentru fiecare.

Totodată, unii pacienți vor să ia parte la teste clinice, iar asta duce la apariția unui număr tot mai mare de laboratoare de testare, dar, din păcate, nu toate respectă normele etice. Pentru a păstra profesionalismul actului medical, este esențial ca toate companiile farmaceutice să negocieze cu pacienții și să facă numai ce este cu adevărat mai bine pentru aceștia.

2. Implicarea pacientului în actul medical

Desigur, sănătatea nu este un joc, însă modul în care companiile farmaceutice trebuie să abordeze pe viitor pacienții trebuie să se schimbe. Oamenii nu mai pot fi convinși așa de simplu să folosească un anumit produs. Folosind abordarea specifică jocurilor, companiile pot ajunge mult mai ușor la pacient, prin mediul online, implicându-l astfel și motivându-l să aleagă un stil de viață sănătos.

Este exact ce s-a întâmplat cu jocul Pokemon GO, când tinerii au părăsit deodată canapelele și biroul și au ieșit afară să se joace, alături de prieteni. Pacientul nu mai trebuie îndemnat să urmeze niște indicații, ci să fie un partener al medicului și farmacistului, să ia decizii împreună cu aceștia și să se simtă motivat, implicat cât mai mult în actul medical.

Citește și:  Puls normal: cum variază bătăile inimii

3. Realitatea virtuală schimbă lumea

Cele mai evidente tehnologii disruptive care vor schimba actul medical și industria farmaceutică sunt, desigur, realitatea augmentată și realitatea virtuală. Dispozitivele de tipul Oculus Rift sau lentilele de contact digitale dau oamenilor acces la o altă lume. Atracția acestor noi tehnologii este extrem de puternică, iar potențialul pe care companiile farmaceutice îl pot exploata este uriaș.

Experiențele virtuale sunt extrem de intense și greu de uitat, mai ales că deocamdată nu oricine le poate avea. Într-o lume suprasaturată de informații, experiențele puternice pe care le poate oferi realitatea virtuală sau realitatea augmentată pot schimba radical relația cu pacientul, păstrându-i interesul pentru anumite produse sau servicii și fidelizându-l. Pacienții pot experimenta astfel mult mai direct efectul unui medicament.

4. Tehnologii disruptive: Teste genetice pentru tratament personalizat

Un mare avantaj în medicina viitorului îl reprezintă secvențierea genomului pacientului. Astfel, oricine poate avea un fișier cu informații despre datele sale genetice, care permit medicilor să stabilească un tratament personalizat. Acesta este mult mai eficient decât unul clasic, aplicat unor milioane de oameni, pentru că diferențele genetice și metabolice sunt foarte mari.

În prezent, testele genetice sunt destul de scumpe, dar prețul începe să scadă și în scurt timp oricine va putea cere o secvențiere genetică înainte de a primi tratament. Acest lucru va revoluționa modul în care medicamentele sunt prescrise, iar companiile farmaceutice trebuie să fie pregătite să se adapteze la schimbare, oferind soluții personalizate pentru fiecare pacient în parte.

Citește și: Aplicații pentru măsurarea pulsului și tensiunii

5. Senzorii oferă informații despre pacient

Nu mai este o noutate folosirea de dispozitive care măsoară funcțiile corpului, oferă date importante despre metabolismul pacientului și îi ajută astfel pe medici să stabilească un diagnostic corect. Senzorii sunt folosiți și în testele clinice realizate de companiile farmaceutice, când totul depinde de modul în care aceste date despre pacienți sunt colectate și interpretate.

6. Biotehnologia „do it yourself”

Progresul tehnologiei pemite oricui să facă experimente, să cerceteze și să vină cu inovații în domeniul medical. În viitor, tratamentele nu vor fi concepute doar de marile companii farmaceutice. Intrăm în epoca „cetățenilor cercetători”.

Un exemplu în acest sens este Jack Andraka, un tânăr de numai 15 ani care a inventat singur un test eficient pentru cancerul de pancreas. Desigur, trebuie menținute standardele de etică și siguranță, însă companiile farmaceutice nu trebuie să ignore potențialul acestor pasionați de medicină, care pot ajunge pe cont propriu să facă descoperiri revoluționare.

7. Tehnologii disruptive: Imprimantele 3D

Evoluția tehnologiei de printare 3D permite printarea protezelor medicale, a echipamentelor și chiar a medicamentelor. Primul medicament realizat prin printare tridimensională a fost aprobat în Statele Unite în anul 2015.

În curând, fiecare pacient ar putea ajunge să obțină de la o farmacie locală medicamentul personalizat de care are nevoie conform profilului său ADN, iar pastilele vor fi imprimate pe loc, fără să fie nevoie de o comandă la marile companii farmaceutice.

8. Sfârșitul experimentelor pe oameni

Simularea tot mai avansată a fiziologiei umane va permite, la un moment dat, ca testele pe oameni să devină istorie. Testarea medicamentelor cu ajutorul supercomputerelor care simulează foarte bine funcțiile unui corp uman vor pune capăt dilemelor etice din prezent, iar testele vor fi mai rapide, mai sigure și mai ieftine.

Citește și: Cele mai bune ceasuri inteligente – Top 2016

9. Supercomputerele vor lua decizii complexe

Inteligența artificială va avea un mare impact asupra noilor tratamente. Computerele inteligente, cum este IBM Watson, pot analiza o mare cantitate de date, în domeniul biotehnologiei și geneticii. Chiar dacă va fi nevoie în continuare de o supraveghere din partea oamenilor, supercomputerele vor putea analiza informațiile mult mai rapid și cu mai multă acuratețe.

10. Nanoboții din sânge

Datorită nanotehnologiei, tratamentele se vor schimba radical. Microroboții vor putea fi introduși în fluxul sangvin al pacientului, de unde vor furniza constant informații despre starea acestuia. Vor ajuta astfel la diagnostic și de asemenea la transportarea medicamentelor direct spre celulele vizate.

Companiile farmaceutice trebuie să țintă cont de această tendință și să conceapă tratamente compatibile cu nanotehnologia. Chiar dacă deocamdată această inovație este de domeniul SF, poate deveni realitate în curând, iar schimbările pe care le va aduce vor fi extraordinare.

Acestea sunt cele 10 tehnologii disruptive care vor transforma radical medicina și industria farmaceutică. Tratamentele la care vei avea acces în viitor vor diferi foarte mult de neplăcutele pastile pe care trebuie să le iei acum și care se vând în farmacii în milioane de cutii produse în serie.

Citește și: Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

Sursa: Medical Futurist