Telemedicina practicată la standarde înalte în România

Telemedicina nu mai este de mult medicina viitorului. Din ce în ce mai mulți specialiști folosesc tehnologia pentru consultații la distanță, primirea unei a doua opinii, chirurgie sau instruire medicală. O metodă care astăzi poate fi accesată de oriunde, de oricine, de la medici la pacienți, fără cunoștințe tehnice aprofundate.

 

În România, specialiștii de la AMA XpertEye facilitează o mulțime de soluții de telemedicină. Compania este specializată în servicii de asistentă la distanță și și-a început activitatea în domeniul medical în anul 2014 cu prima transmisiune live a unei intervenții chirurgicale între Franța și Japonia. Vă întrebați cum a fost posibil? Ei bine, cu ajutorul ochelarilor inteligenți.

 

Este interesant și mHealth este viitorul medicinei. Avantaje și provocări

Cum funcționează evaluarea medicală la distanță

Pașii sunt relativ simpli. Oricine are un telefon, un laptop sau o tabletă, poate folosi cu ușurință serviciile AMA XpertEye. Evaluarea medicală la distanță este o soluție perfectă atunci când problema medicală nu necesită prezența fizică în cabinetul specialistului. Chiar studiile arată că aproximativ 70% dintre vizitele medicale sunt informaționale și în doar 30% dintre ele ar fi nevoie și de o consultație în cabinet (studiu realizat de American Medical Association în SUA).

Medicul poate folosi platforma prin cumpărarea unei licențe de utilizator. Platforma poate ajuta fie pentru comunicarea cu medici de altă specialitate, fie pentru consultații digitale oferite pacienților. AMA XpertEye oferă și un număr mare de accesorii medicale – aparatura cu ajutorul căreia medicii pot analiza și lua decizii privind diagnosticul și tratamentul pacienților, cum ar fi: camera termală, microscop, endoscop, iriscop, ochelari inteligenți etc. Identificarea nevoilor specifice, a accesoriului potrivit și achiziționarea licenței, se pot realiza în urma unei demonstrații, completând formularul de solicitare de pe site-ul AMA XpertEye.

Pacientul are nevoie în primul rând de o programare prin telefon sau prin alte metode la medicul de familie sau medicul curant. Medicul trebuie sa fie utilizator al platformei și, cu ajutorul ei, să trimită pacientului invitația pe mail sau prin SMS. Pacientul nu trebuie decât să intre în consultația digitală  printr-un simplu click pe link-ul primit în ziua și la ora stabilită împreună cu medicul său.

Citește și: Accesul la tehnologie, principalul motor de creştere

 

Telemedicina în perioada pandemiei cu Covid19

Pe fondul pandemiei cu Coronavirus și a stării de urgență, sunt luate numeroase măsuri de precauție în domeniul sănătății. Telemedicina a devenit o opțiune comodă, rapidă, dar și foarte necesară de acces la serviciile medicale  principalul instrument de menținere a relației medic-pacient.

“În perioada de urgență, potrivit legislației în vigoare, se poate folosi telemedicina de către medicii din România pentru menținerea comunicării cu pacienții în siguranță, pentru a pune diagnostic sau a lua decizii medicale la distanță.”, spune doctorul Ion Gheorghe Petrovai, fondator Fresh Blood, din Cluj-Napoca. În felul acesta, riscul de infectare pe care îl poate aduce contactul direct dintre două persoane este redus. Un exemplu foarte bun este trierea pacienților la intrările în spitale, care se poate face cu ușurință de la distanță cu ajutorul camerei termale.

În prezent, țări precum Franța, Belgia, Marea Britanie, folosesc serviciile AMA XpertEye pentru consultații digitale, prim-ajutor pe echipajele din ambulanțe, dar și alte domenii precum: industria auto, energie, gaze și petrol și în general domenii ce aplică fluxuri de lucru sau dețin linii de producție.

Servicii complete pentru facilitarea asistenței medicale

Pentru toți medicii interesați, AMA XpertEye oferă licențele de utilizare a platformei, accesorii medicale potrivite specialității medicului și un management de proiect personalizat. Puteți face o solicitare gratuită aici, “pentru a utiliza serviciile în domenii precum medicina de familie, dermatologie, oftalmologie, alergologie, geriatrie, diabet zaharat și orice altă specialitate unde colaborarea audio-video-text dintre pacient-doctor sau doctor-doctor poate crește calitatea vieții pacienților și facilita accesul rapid la servicii medicale de calitate.” spune Alex Paraschiv, director general AMA XpertEye.

Poți urmări demonstrația live și interviul pe pagina Pacientul 2.0 aici.