Un test ieftin ar putea ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare

Cercetătorii au conceput un test genetic foarte ieftin, care poate ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare. Testul poate fi folosit chiar și în cazul copiilor, pentru a observa dacă există o predispoziție genetică la aceste boli.

Noul test se numește Genomic Risk Score (GRS) și arată dacă există un risc mai mare, o predispoziție a unei persoane, la boli cardiovasculare. Prin această analiză medicii vor putea să afle cine trebuie să ia din timp un anumit tratament și să-și schimbe stilul de viață, pentru a reduce astfel riscul apariției bolii.

Un studiu recent a arătat că subiecții care au un scor GRS mai mare au avut un risc de patru ori mai ridicat să dezvolte boli cardiovasculare comparativ cu persoanele care au avut un scor mai mic.

Vezi și O vestă pentru monitorizare cardiacă a primit toate aprobările medicale în Statele Unite

Interesant este să subiecții din categoria de risc nu aveau încă simptomele specifice bolilor cardiovasculare, precum hipertensiune arterială sau un nivel ridicat de colesterol. Ei păreau perfect sănătoși, conform standardelor medicale.

Medicul Nilesh Samani, profesor de cardiologie la Universitatea din Leicester, precizează că în prezent doctorii fac analize specifice pentru depistarea bolilor cardiovasculare doar la persoanele care au peste 40 de ani. Iar această procedură este greșită, pentru că boala se instalează de obicei mult mai devreme, chiar cu zeci de ani înainte ca pacientul să observe primele semne.

Noul test poate ajuta la depistarea bolilor cardiovasculare încă din copilărie și astfel se pot lua măsuri eficiente, din timp. Medicii vor ști care sunt pacienții din categoria de risc și care trebuie monitorizați cu atenție. În acest fel, și costurile medicale necesare cu îngrijirea unui bolnav vor fi cu mult reduse, pentru că prevenția este mult mai ieftină decât tratarea unei afecțiuni.

Îți recomandăm și Accident vascular cerebral sau atac de cord, prevenite cu ajutorul unui dispozitiv medical

Testul GRS costă numai 45 de euro și a fost conceput în urma unui studiu prin care cercetătorii au analizat date genetice de la aproximativ 500.000 de britanici cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Dintre aceștia, 22.000 sufereau de boli cardiovasculare, iar experții au putut să observe modificările genetice care apăreau în cazul lor și care erau asociate cu această problemă de sănătate.

Un alt avantaj al testului este că poate fi făcut la orice vârstă. Pentru că predispoziția genetică la boli cardiovasculare există din naștere, aceasta poate fi diagnosticată oricând, cu aceeași acuratețe. Astfel, testul poate fi făcut și la copii sau chiar la bebeluși, fiind indicat mai ales în famiile în care există rude apropiate diagnosticate cu boli cardiace.

Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology.

Sursa: The Guardian

Citește și Premieră mondială: un mușchi cardiac funcțional a fost creat în laborator