Testul care ajută la prevenirea și tratarea cancerului, acum și în România

Un test revoluționar care poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului, dar și a altor boli cronice este disponibil acum și în România.

Cu ajutorul unuia dintre cele mai noi teste, creat de cercetatorii companiei Advanced Nutrigenomics în colaborare cu prestigioasa Universitate Duke și Compania Thermo Fisher din Statele Unite ale Americii, și prin aplicarea unei diete personalizate se pot reduce din timp riscurile de a suferi de afecțiuni precum diabetul zaharat de tip II, boli de inima sau anumite tipuri de cancer.

Testul, care poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului – boală care omoară anual zeci de mii de persoane – are ca punct de plecare nutriția, măsurând cantitatea optimă de nutrineți de care organismul are nevoie pentru a duce un stil de viață sănătos. Testarea se face prin analizarea ADN-ului existent în saliva unei persoane. Disponibil acum și în țara noastră, testul nutrigenetic și de screening determină atât necesarul de nutrienți, cât și riscul de a suferi de boli cauzate de defecte genetice.

Te-ar mai putea interesa și Tratamente fără efecte secundare: medicamente administrate de nanoroboți

”Nutrigenetica este știința care analizează interacțiunea dintre structura genetică și nutrienți. Studiile efectuate în domeniul nutrigeneticii au arătat că nutriția personalizată este absolut necesară în diversele stadii ale intervenției oncologice, de la prevenție la tratament și post-tratament. Nutriția nu trebuie sub nicio formă să înlocuiască în vreun fel tratamentul oncologic, ci ajută în mod esențial la îmbunătățirea efectelor medicamentelor clasice, având rolul de a le susține și de a le completa, contribuind astfel la îmbunătățirea calității și duratei vieții pacientului. Pe de altă parte, o nutriție inadecvată poate fi un factor extrem de important în inițierea unor forme de cancer”, declară dr. Mihai Niculescu. profesor și cercetator cu peste 17 ani de experiență universitară în domeniul nutriției și nutrigeneticii în SUA și în România.

Citește și despre Cum își ia corpul nutrienți din alimente

 Dacă în acest moment se estimează că obezitatea influențează în proporție de aproximativ 20% riscul apariției cancerului, o nutriție necorespunzătoare cauzează în proporție de aproximativ 25% apariția acestei boli. Un exemplu este faptul că jumătate dintre cancerele colorectale, potrivit American Institute for Cancer Research (AICR) SUA, pot fi prevenite doar printr-o alimentație corectă și un stil de viață sănătos. Nutriția de precizie este similară cu medicina de precizie și are roluri diferite în prevenția și tratamentul, dar și în post-tratamentul cancerului.