Tratament diabet este un termen tot mai căutat de oameni pe internet și tehnologia oferă alternative tot mai la îndemână celor suferinzi. Eclipsată de nenumăratele scandaluri din medicina tradițională, sănătatea digitală în 2016 în România sună a excentricitate. Există însă și oameni care n-au timp pentru bâlbele ministeriabililor și ale Casei. Așa că și-au luat în mâini soarta de a-și moderniza tratamentele.
Diabeticii își construiesc singuri sănătatea digitală în 2016. Caută, testează, povestesc celorlalți tot ce este nou în tratament diabet. Și, ca ei, sute de mii de alți bolnavi cronici. De la problemele cardiovasculare, la cele oncologice, boli autoimune sau rare. Acești oameni pur și simplu n-au timp de pierdut. N-au timp să aștepte sistemul. Îl ocolesc și merg înainte, pe banii lor. Cel mai important cadou de Crăciun al lor a fost să-și țină boala sub control. Pentru diabetici, asta înseamnă o glicemie medie și stabilă. Imaginea cu ceasuri din acest articol este de fapt o felicitare de „La mulți ani” de pe grupul Facebook „Noi și diabetul”. Acel „100” înseamnă „Foarte bine”.
De ceva vreme, conceptul de eHealth (sănătate digitală) în România oscilează între noutate și excentricitate. Apare mai mult izolat, în zona proiectelor finanțate extern sau, atunci când e vorba despre lucruri de anvergură, mai degrabă în contextul negativ al discutabilelor implementări ale dosarului electronic sau cardului de sănătate. Grație tehnologiei, accesul la informație, inclusiv medicală, furnizează inepuizabile resurse de instruire atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Informațiilor li se adaugă noile dispozitive, aplicații software și, peste toate, mobilitatea tuturor acestora.
În doar câțiva ani, în domeniul diabetului avem descoperiri revoluționare, de la glucometre fără înțepătură puse deja pe piață, la anunțuri că Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, in salivă, cu ajutorul smartphone-ului. Toate acestea sunt la doar un click distanță pentru bolnavul român. Un mare noroc pentru toți cei care trebuie să-și controleze boala chiar dacă sistemul românesc decontează doar câte un test de glicemie pe zi, iar medicii specialiști sunt tot mai puțini și tot mai aglomerați.
Tratament diabet la ProTV
Recent, membrii grupului de diabetici, care sunt și membri în Asociația de Sprijin pentru Diabet, au putut arăta rezutatele muncii lor și inovării din domeniu țării întregi. Dexcom, senzorul care ajută la monitorizarea continuă a glicemiei a fost prezentat de George Buhnici în timpul știrilor ProTV. O prezentare detaliată în limba română a acestei inovații din domeniul tratament diabet găsiți aici: Senzor Dexcom G5. Prezentare detaliată în limba română
Citiți și Doctori Online. Top3 motive
De la tratament diabet la Sănătatea digitală în 2016.
Ca să-și poată cunoaște și controla afecțiunile, bolnavii cronici români învață în permanență. Învață engleză, să poată lua Internetul la pas după informații care îi interesează. Se strâng împreună, discută, se sfătuiesc. În asociații de bolnavi sau online. În multe dintre grupuri, medici dornici să ajute, ajustează eventualele ieșiri în decor. Aceste derapaje se întâmplă oricum rar, pentru că atât cordonatorii asociațiilor sau grupurilor, cât și membrii înșiși au reguli destul de clare pentru exagerați.
Găsiți aici o carte gratuită despre cum arată pacientul digital: 15 tendințe care schimbă Sănătatea
Fostele grupuri Yahoo și forumuri au trecut acum în grupurile Facebook. Pe unul dintre ele, cadou pentru toți ceilalți membri, cineva a oferit un fișier cu peste 100 de articole și cărți despre diabet. Pe altul, oamenii se grupează și cumpără împreună din străinătate senzori glicemici fără fir, receptori sau pompe de insulină. Sănătatea digitală în 2016 înseamnă instrucție și interacțiune permanentă. Ca dimensiune a interacțiunii, majoritatea postărilor au mai multe comentarii decât like-uri. Mai mulți oameni dornici să ajute decât cei care doar vor să bifeze.
Citește și Ce este eHealth și ce este sănătatea digitală?
Cu un sistem înțepenit în proiect și un server CNAS incapabil încă să proceseze minimala înregistrare a Cardului de sănătate din timpul unei consultații, tot ce le rămâne bolnavilor și medicilor români este să facă sănătate digitală în 2016 atât cât se pricepe, fiecare, la noile tehnologii. Din fericire, lângă ei sunt și mari companii (de exemplu, Vodafone), care le susțin de ani buni, inițiativele.
La eHealthRomania.com ne dorim mult să arătăm tuturor cum fac cei care au succes. De aceea, dacă știți astfel de pionieri, spuneți-ne depre ei trimițându-ne un email la welcome[@]ehealthromania.com, ca să le putem urma metoda și exemplul. Iar dacă vă doriți să aflați despre cele scrise de noi, cele mai interesante articole, studii sau analize, oferite gratuit pentru download, sunt anunțate doar prin newsletterul săptămânal. Nu oferim nimanui adresele de email ale abonaților noștri. Niciodata.