Un studiu recent oferă noi speranțe celor diagnosticați cu diabetul de tip 2. În curând ar putea fi produs un medicament care să trateze eficient această boală.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit o nouă metodă de tratament, prin care pot bloca proteina VDAC1 în celulele beta care produc insulină, la pacienți cu diabetul de tip 2. În acest fel, aceste celule își pot recăpăta funcția normală și vor produce din nou insulină. Substanța activă care blochează proteina ar putea fi introdusă într-un medicament care să fie administrat pacienților diabetici.
Studiile preclinice făcute de cercetători au demonstrat că în acest fel evoluția bolii poate fi oprită. Ideal ar fi ca acest tratament să fie aplicat celor care suferă de pre-diabet, sau celor care au fost diagnosticați
foarte recent cu diabetul de tip 2. Astfel, boala este oprită în evoluție, prin redarea funcției normale a celulelor beta care produc insulină, a declarat profesorul Albert Salehi, coordonatorul studiului.
Vezi și Tot ce trebuie să știi despre diabet
Experimentele coordonate de el s-au făcut doar pe animale și pe celule donate, prelevate de la persoane decedate care au avut diabet de tip 2. Prin urmare, este vorba de un studiu limitat, care trebuie urmat de alte cercetări, care să arate și ce efect ar avea blocarea proteinei VDAC1 asupra organelor interne și asupra mușchilor. Dar rezultatele obținute în această primă fază sunt foarte promițătoare.
În cazul persoanelor care suferă de prediabet sau la diabetul de tip 2, nivelul glicemiei este constant mai ridicat decât ar fi normal. Din această cauză, nivelul proteinei VDAC1 crește, proteina se fixează pe suprafața celulelor beta care produc insulină, le consumă energia și astfel provoacă moartea lor.
După moartea celulelor, nivelul glicemiei scapă de sub control, pentru că organismul nu mai poate produce insulina care s-o mențină în limite normale. Hiperglicemia duce apoi la diferite complicații, precum bolile cardiovasculare și renale, chiar la pierderea vederii sau la acccident vascular.
Prin blocarea proteinei, energia din celulele beta a fost menținută și astfel ele și-au reluat funcția, producând insulină. Experimentele făcute pe cobai au arătat că producția de insulină s-a păstrat timp de 5 săptămâni, pe toată durata tratamentului cu substanța activă. După întreruperea terapiei, nivelul glicemiei a crescut din nou.
Studiul, care a fost realizat în colaborare cu cercetători din Israel, a fost realizat prin folosirea unor inhibitori și anticorpi ai proteinei VDAC1, dar și a metforminei, un medicament folosit pentru tratarea diabetului.
Interesant este că blocarea acestei proteine are efecte benefice și în cazul pacienților care suferă de demență sau de Alzheimer. În cazul lor, a fost observat un nivel crescut al proteinei în neuronii din zonele cerebrale afectate de boală. Prin urmare, substanța care poate bloca activitatea proteinei ajută și la prevenirea distrugerii neuronilor, îmbunătățind astfel abilitățile cognitive ale bolnavilor.
Studiul a fost publicat în jurnalul Cell Metabolism.
Ce este diabetul de tip 2
Diabetul tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, întâlnit la peste 95% dintre bolnavi. Apare de obicei la adulți, dar și la copiii și adolescenții care suferă de obezitate. Forma aceasta a bolii se mai numește și diabet non-insulino-dependent.
În diabetul de tip 2, pancreasul produce o anumită cantitate de insulină. Dar această cantitate este prea mică, sau celulele corpului sunt rezistente la insulina produsă. În acest caz vorbim de rezistență la insulină – celulele organismului nu reacționează la acest hormon, nu îl pot folosi pentru a prelucra corect glucoza. Cauza cea mai frecventă pentru apariția acestui tip de diabet este obezitatea.
Citește în acest articol mai multe informații despre tipurile de diabet și factorii care duc la declanșarea bolii.
Sursa: MedicalXpress
Citește și Un banal vaccin are efect nebănuit în tratamentul diabetului de tip 1