Un nou vaccin anticancer, eficient chiar și în caz de melanom agresiv

Cercetătorii au conceput un nou vaccin anticancer, care s-a dovedit a fi eficient chiar și în cazurile extrem de agresive de cancer de piele. Terapia a fost testată deocamdată numai pe cobai.

Noul vaccin anticancer are la bază un medicament folosit în imunoterapie, plus o substanță care îi crește eficiența. Noua terapie poate reduce riscul de recidivă în cazurile de melanom agresiv, declară Dale Boger, unul dintre cercetătorii de la Institutul Scripps din California, care a lucrat de dezvoltarea vaccinului.

Așa cum un vaccin antrenează organismul să lupte cu agenții patogeni, acest tratament învață sistemul imunitar să descopere și să distrugă tumoarea canceroasă.

Vezi și Premieră medicală: cancer mamar cu metastaze, vindecat prin imunoterapie

Pentru a accentua eficiența unui medicament folosit în imunoterapie, cercetătorii au analizat 100.000 de compuși chimici. În cele din urmă l-au identificat pe cel care are cel mai puternic efect – Diprovocim.

Apoi, experții au testat noul vaccin anticancer pe un grup de cobai care aveau o formă agresivă de melanom, indusă prin editare genetică. Toți șoriceii au primit un medicament anticancer numit anti-PD-L1, care previne răspândirea celulor canceroase. Apoi cobaii au fost împățiți în 3 grupuri de câte 8 și fiecare grup a primit un tratament diferit.

Primul grup a primit doar medicamentul anticancer și o injecție cu ovalbumină, o proteină care ajută sistemul imunitar să recunoască tumoarea canceroasă.

Al doilea grup a primit în plus substanța numită Diprovocim, alături de injecția cu ovalbumin, pentru a stimula sistemului imunitar, astfel încât acesta nu doar să identifice tumoarea, ci să o distrugă.

Al treilea grup a primit în loc de Diprovocim o altă substanță care stimulează sistemului imunitar.

Cobaii au primit tratamentul sub forma a două injecții, administrate la un interval de 7 zile. Injecțiile nu a fost făcute în tumoare, ci într-o altă parte a corpului, pentru ca specialiștii să afle dacă terapia are efect asupra întregului organism, nu doar local.

Îți recomandăm și O aluniță artificială implantată sub piele poate detecta apariția cancerului

După 54 de zile, cercetătorii au observat rezultatele experimentului. Doar cobaii care primiseră tratament cu Diprovocim supraviețuiseră, în grupul respectiv nefiind înregistrat niciun deces.

Experții spun că succesul noului vaccin se explică prin stimularea sistemului imunitar, care produce leucocite speciale, care luptă împotriva tumorilor canceroase.

Efectul vaccinului se menține chiar și după distrugerea celulelor maligne, astfel încât nu mai apare riscul de recidivă. Chiar și atunci când cercetătorii au încercat să producă din nou tumori canceroase la cobaii vaccinați, nu au mai reușit.

Desigur, acest vaccin este un important pas înainte pentru imunoterapia anticancer, dar noul tratament trebuie să se dovedească eficient și pe oameni. Deocamdată, rezultatele benefice au fost observate numai pe cobai și doar în cazul unor tumori modificare genetic, deci obținute artificial. Testele trebuie continuate, pentru a demonstra eficiența noului tip de vaccin.

Cercetarea a fost publicată pe platforma online Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Science Alert

Citește și O terapie revoluționară distruge tumorile canceroase greu de tratat