Un banal vaccin are efect nebănuit în tratamentul diabetului de tip 1

Mai mulți cercetători de la Universitatea Harvard și de la Spitalul General Massachusetts din Boston au ajuns la o concluzie surprinzătoare privind tratamentul diabetului.

Echipa de cercetători, coordonată de medicul Denise Faustman, a descoperit că vaccinul BCG, care se face împotriva tuberculozei, ajută la scăderea și normalizarea glicemiei în cazul pacienților cu diabet tip 1 care repetă vaccinarea.

Concret, acest vaccin conține o bacterie inofensivă (bacilul Calmette-Guerin), înrudită cu bacilul care provoacă tuberculoza. Ajunsă în organismul pacientului, bacteria stimulează puternic sistemul imunitar. În diabetul de tip 1, sistemul imunitar este dereglat, iar organismul atacă și distruge prorpriile celule care produc insulină. Fără insulină, nivelul glicemiei crește anormal de mult și pot să apară complicațiile.

Vezi și Insulina administrată oral, o nouă speranță pentru diabetici

Prin urmare, diabetul de tip 1 este o boală autoimună, iar vaccinul BCG are un efect benefic în cazul afecțiunilor de acets fel, după cum au demonstrat și alte studii. De asemenea, a fost observat un efect pozitiv al vaccinului în anumite tipuri de cancer sau infecții cu paraziți.

tratamentul diabetului

În cadrul studiului recent publicat, echipa Denisei Faustman a administrat vaccinul unor voluntari cu diabet tip 1. Pacienții au primit două doze de vaccin, la interval de 4 săptămâni. Patru ani mai târziu, glicemia lor scăzuse în medie cu aproximativ 18%, fără să apară crize de hipoglicemie.

Îți recomandăm și Ghid online 2017: Tot ce trebuie să știi despre diabet

Bacteria din vaccinul anti-TBC stimulează sistemul imunitar, dar modifică și modul în care organismul asimilează glucoza. Acest microorganism se fixează în leucocite și are nevoie de multe surse de energie. Astfel, globulele albe vor învăța cum să transforme glucoza în energie mult mai repede.

În acest fel, în timp, nivelul glicemiei scade, ajungând aproape de normal. Analiza prin care a fost măsurat nivelul glicemiei la subiecții incluși în studiu este una avansată, care monitorizează hemoglobina glicată (HbA1c).

Efectul vaccinului a fost observat inclusiv la pacienți care se aflau într-un stadiu foarte avansat al bolii, cu glicemie foarte mare și risc de complicații. Vestea cea mai bună este însă că efectul pare să fie permanent, nivelul glicemiei se menține scăzut chiar și la 5 ani după administrarea vaccinului.

Desigur, este nevoie de mai multe studii de acest fel, pentru că aceasta a fost făcut pe un grup destul de mic de voluntari. Cercetătorii au deja aprobarea să înceapă faza a doua a studiului, pe un eșantion de 150 de voluntari. Abia după aceea vor afla dacă într-adevăr vaccinul BCG poate fi folosit pentru tratamentul diabetului.

Descoperirea sugerează și o posibilă cauză a diabetului de tip 1: expunerea prea redusă la microbi în primii ani de viață, din cauza mediului mai steril în care sunt crescuți acum copiii, de teama bolilor. Nefiind expus la suficienți microbi, sistemul imunitar nu se „călește” și rămâne fragil, astfel încât apare un risc mult mai mare să se deregleze în decursul timpului.

Surse: Eurekalert, IFL Science

Citește și Semnele glicemiei crescute: ce teste trebuie să faci și cum o ții sub control