Viitorului sănătății este digital

În anii ’50 a fost clar că viitorul sănătății este digital. Doar douăzeci de ani mai târziu digitalizarea domeniului medical era în plin având, iar azi medicina nu mai poate fi separată de IT.

Anii ’50 reprezintă momentul când a fost clar că, mai devereme sau mai târziu, viitorul sănătății o să fie digital. Doar douăzeci de ani mai târziu digitalizarea domeniului medical era în plin având, domenii întregi, atât cele care sunt în legătură directă cu pacientul, cât și cele care susțin activitatea medicului, cu tot cu implicațiile lor economice, fiind dependente de calculator și susținute de tehnicile digitale. Azi, domeniul medical, la modul cel mai general, nu poate fi conceput fără tehnologia digitală.

Un subiect de discuție, în aceste condiții, este efectul asupra domeniului sănătății pe care îl produce tehnologia, în condițiile în care multe strategii de asistență medicală digitală sunt încă subinate de mituri sau rămân doar adevăruri spuse pe jumătate.

Un studiu realizat de McKinsey & Company – o companie recunoscută internațional, care are ca obiectiv managementul global de consultanță, a realizat un studiu referitor la impactul pe care îl are digitalizarea domeniului sănătății în percepția publică.

Citește și: Urmărește online sănătatea copilului tău!

Mitul 1: Oamenii nu vor să folosească serviciile digitale pentru asistența medicală

Există percepția că pacienții sunt reticenți la sistemele digitale, în condițiile în care acestea intervin direct în relația lor cu medicul și există suspiciunea utilizării relativ scăzute a serviciilor medicale dacă acestea implică și o componentă digitală.
Sondajul arată însă altceva. Reticența vine din faptul că serviciile medicale digitale nu corespund nevoilor sau sunt de proastă calitate. Pe de altă parte mai mult de 75 la sută din respondenți își doresc să utilizeze serviciile de asistență medicală digitală, atâta timp cât aceste servicii răspund nevoilor lor reale și au un nivel de profesionalism ridicat. În plus peste 75% din toți pacienții se așteaptă să folosească servicii medicale digitale în viitorul apropiat.

Mitul 2: Doar tinerii sunt receptivi la serviciile medicale digitale

Unul dintre miturile cele mai răspândite cu privire la asistența medicală este că doar tinerii sunt interesați de toate componentele pe care le presupune asistență medicală digitalizată, în timp ce persoanele de vârsta a II-a și a III sunt reticenți.
Studiul arată că, în realitate, pacienții din toate grupele de vârsta sunt mai mult decât dispuși să folosească serviciile digitale de asistența medicală. De fapt, pacientii mai în vârsta (cei peste 50 de ani) sunt interesate de acest gen de abordare cel puțin la fel de mult ca și cei tineri.

Există și diferențe. Dacă pacienții în vârstă rămân tradiționaliști și preferă site-uri dedicate, pacienții tineri sunt deschis la canale noi de comunicare și acceptă mult mai ușor interacțiunea virtuală.

O categorie aparte se distinge cea a celor care sunt interesați și dispuși să folosească dispozitive mobile și aplicații pentru monitorizarea unor constante biologice care să dea informații despre starea lor de sănătate. Există voci care spun că acesta este un prim pas într-o viitoare revoluție medicală, telefoanele inteligente și aplicațiile pe care acestea le pot suporta fiind în măsură să monitorizeze starea de sănătate și să-i avetizeze pe proprietari cu privire la unele probleme de sănătate.

Citește și: Tendințele și direcțiile de sănătate digitală din 2015

Mitul 3: Medicina digitală impune o platformă cuprinzătoare, condiție prealabilă a interesului pentru pacienți.

În prezent numărul aplicațiilor medicale este de ordinul miilor toate fiind bine primite și utile. Aceste aplicații ”mici” sunt dovada că utilizatorul este interesat de servicii medicale digitale care trebuie să fie inteligente, corecte și ușor accesibile, notorietatea și gradul de dezvoltare al acestora fiind secundar.
Studiul a probat faptul că oamenii sunt în primul rând interesați de asistență cu sarcini de rutină în principal. Un exemplu: cele mai căutate aplicații în Germania, Marea Britanie și Singapore sunt cele de tipul ”Fă o programare la medic” și ”Caută un medic”. Acest gen de aplicații – foarte populare, nu au nevoie de investiții masive IT pentru a fi realizate, dar beneficiile lor sunt evidente, de unde și popularitatea de care se bucură.

Sursa: mckinsey.com