Prevenirea diabetului – aplicații inovatoare și dispozitive purtabile

King’s Health Partners – un centru de sănătate din Londra și Buddi, o companie de tehnologie au realizat, experimental, un dispozitiv de tipul wearable care are ca scop monitorizarea atentă a persoanelor care se află în faza de pre-diabet și prevenirea diabetului în cazul celor cu risc crescut de declanșare a bolii.

Cele două companii au realizat mai multe sudii medicale pe eșantioane reprezentative și au demonstrat că progresia diabetului zaharat poate fi oprită, dar numai cu o monitorizare foarte atentă și continuă. Iar dispozitivul realizat de aceștia și aflat în stadiul de prototip, a dovedit că poate contribui activ pentru prevenirea diabetului, în general și mai ales în cazul celor care se află în stadiul de pre-diabet. Studiile celor două companii pentru realizarea și testarea prototipului care poate interveni activ in prevenirea diabetului au durat mai bine de un an  și au fost realizate în Marea Britanie. Proiectul va continua cu testarea prototipului pe un grup de 200 de pacienți care se află în stadiul de pre-diabet.

prevenirea diabetului

350 de milioane de oameni suferă de diabet

Diabetul este una dintre cele mai răspândite afecțiuni cronice metabolice și una din bolile care produc cele mai multe decese anual, ca urmare a efectelor bolii. Oficial, conform OMS sunt peste 350 de milioane de oameni care suferă de diabet. Numărul lor crește constant și se apreciază că în 2020 va ajunge la peste 450 de milioane. Potrivit unui raport prezentat la mijlocul lunii august 2016 la Lisabona, anual 4,6 milioane de oameni îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza diabetului zaharat, iar sistemele de sănătate cheltuie anual aproape 500 de miliarde de dolari pentru a lupta cu această boală cronică.

Citește și: Piciorul diabetic, vindecat cu ajutorul unui bandaj regenerator

Există două categorii ale diabetului zaharat: Tipul A şi Tipul B. Primul afectează copii şi tinerii. Organismul lor nu produce insulină sau produce cantități insuficiente de insulină, iar boala poate fi ținută sub control numai cu insulina injectabilă. Al doilea tip de diabet este mult mai răspândit (89% din cazuri) şi afectează în special persoanele dupa vârsta de 40 de ani, mai ales cele supraponderale și cele care au un stil de viață nesănătos. Boala apare când pancreasul suprasolicitat, mnu mai poate acoperi necesarul de insulină pentru a reduce cantitatea mare de glucoză din sânge.  Efectul este că nivelul de insulină crește, ceea ce netratat duce rapid la deces. Oricum diabetul zaharat de tip 2 produce efecte devastatoare în timp în organism, fiind afectat mai ales sistemul vacular și vederea.

Te poate interesa și lista cu aplicații diabet 2016 – cele mai bune

Dacă sunt, în prezent, 350 de milioane de persoane bolnave, numărul celor care au risc crescut de a face diabet este între 150-250 de milioane. Pentru aceștia din urmă dispozitivl de tipul wearable ar putea contribui la prevenirea diabetului.

Buddiband_2_0-e1471629848412-800x445

Diabetul și punctul critic al bolii

În tentativa de a găsi soluții viabile pentru prevenirea diabetului, pe lângă cele tradiționale care se referă la alimentație și stil de viață s-a identificat un așa zis punct critic al dezechilibrului între cantitatea de insulină produsă în organism și nivelul de glucoză din sânge, masa coporală și alte detalii biologice. Promovarea unui stil de viață corect și schimbarea dietei poate ajuta la prevenirea debutul diabetului și, prin urmare, poate să evite și medicamentele și complicații foarte grave asociate cu diabetul.

Citește și: Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1

Dispozitivele de tipul wearable realizate de Buddi sunt menite să demonstreze că o intervenție tehnologica ușor de purtat, cuplată cu informații personalizate motivaționale, pot preveni diabetul. Dispozitivul care este conceput pentru prevenirea diabetului urmărește reducea greutatății și creșterea numărului de minute zilnice dedicate activității fizice. Se consideră că acești doi factori sunt esențiali pentru diabetul de tip 2.

wearable_buddi_diabetes_ident

Pentru a testa acest lucru, Buddi a dezvoltat un sistem digital de sănătate care colectează date de la pacienți cu privire la activitatea fizică, dietă, ritmul orelor de somn, comportament general și monitorizarea stresului și a starii de spirit. Dispozitivul are ca scop să-l determine pe utilizator să acorde maximă atenție acestor detalii și să învețe să se monitorizeze. Sistemul generează un feedback cu sfaturi, recomandări sau intervenții de susținere. Are în plus o serie de recomandări motivaționale pentru a-l încuraja pe utilizator să își schimbe comportamentul și stilul de viață.

Află mai multe aici: Diabetul de tip 2 – program pilot pentru prevenţie

Aplicația și dispozitivul vor fi accesibile după ce vor trece ultimele teste și după ce va primi acordul Uniunii Europene și al forurilor medicale din Marea Britanie, cel mai târziu la mijlocul anului viitor.

Sursa: wearabletechnologyinsights.com