14 senzori inovativi în sănătatea digitală

Senzorii inovativi țin locul instrumentelor de investigații și sunt cărămizile sănătății digitale.

⇒Deseori senzorii funcționează la contactul direct cu pielea, dar modalitățile prin care aceștia pot fi fixați sunt foarte dificile, iar aplicarea senzorilor, mai ales pentru monitorizarea unor organe interne, este o provocare. Deși pare o problemă simplă senzorul trebuie să adere la piele, iar adezivul trebuie să fie neutru și să nu afecteze nici pielea umană, nici senzorul. Perspectivele par bune abia după ce japonezii au pus la punct formula unui gel foarte lipicios, care permite purtarea fără nici un fel de probleme a senzorului.

senzori inovativi în sănătatea digitală

⇒Senzorul ingerabil de la Proteus Digital Health monitorizează ritmul de administrare al medicamentelor, dar furnizează și o serie de date biometrice precum ritmul cardiac, calitatea somnului, activitatea fizică și nivelul de stres.

⇒SugarSenz este un senzor care se lipește pe corp și care are capacitatea de a măsura nivelul de glucoză. Arată aproape ca un plasture și indică fluctuațiile nivelului de zahăr din sânge. Este destinat celor cu risc de diabet și diabeticilor.

⇒Colorimetrix este o aplicație dezvoltată de Universitatea din Cambridge din Marea Britanie, care transformă smartphone-ul într-un spectrofotometru portabil ce poate face teste de urină și poate transmite un raport medical către medicul curant. Colorimetrix funcționează pe principiul analizei culorii și poate da informații despre nivelul de glucoză din urină, despre boli de rinichi și infectii ale tractului urinar. Aplicația este destinată unor smartphone-uri inferioare și a fost concepută special pentru monitorizarea unor anume afecțiuni mai ales în Africa și în țări în curs de dezvoltare.

⇒Netatmo este un dispozitiv care funcționează printr-o conexiune de tip bluetooth cu un smarthphone și care este echipat cu senzori pentru radiația ultravioletă. Netatmo avertizează sonor când nivelul radiației UV este mare și poate prezenta risc pentru pielea umană.

⇒AdhereTech este un recipient pentru medicamentele incluse pe o schemă de tratament zilnic sau ocazional care îi ajută pe pacienti să-și ia medicamentul potrivit la ora potrivită. Flaconul are atașat un dispozitiv electronic care este conectat prin bluetooth la telefon. Sistemul poate trimite un mesaj sau poate face telefonul să sune și să transmită vocal un mesaj util.

senzori inovativi în sănătatea digitală

⇒Universitatea Illinois a dezvoltat un senzor de tip plasture care ar putea realiza o investigație de tip electrocardiogramă. Datele sunt transmise unui telefon conectat la internet și de aici la mediul curant.

⇒Cercetatorii coreeni au dezvoltat un senzor care este purtat la încheietura mâini cu scopul de a monitoriza tulburările musculare la persoanele care suferă de maladia Parkinson sau epilepsie. Senzorul are capacitatea de a injecta prin piele o doză de medicament în cazul în care detectează o contractură musculară puternică semn al unui episod critic în maladia Parkinson și epilepsie.

⇒HealthPatch este un senzor biometric care se aplică pe piele la nivelul inimii și care a fost conceput de Vital Connect. Senzorul urmărește o serie de indicatori de la ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac, frecvența respiratorie, temperatura pielii, poziția corpului și altele. HealthPatch este capabil de a monitoriza activitatea cardiacă pe termen lung și foarte lung.

⇒Sano Intelligence a dezvoltat un mic senzor portabil de tipul plasture care poate citi și transmite către un medic, prin intermediul unei aplicații pentru smartphone, date despre chimia sângelui. Senzorul poate da indicații despre nivelul de glucoză și cel de potasiu și este indicat diabeticilor și celor care fac sport de performanță.

⇒Universitatea Johns Hopkins (APL) a elaborat un membru de protezare complex care poate fi controlat de voința celui care îl folosește atâta vreme cât terminații nervoase sunt viabile și pot fi atașate unor senzori din structura membrului artificial. Dacă conexiunile sunt bine făcute, iar membrul este acceptat și suportat de organism acesta se comportă ca un membru natural.

senzori inovativi în sănătatea digitală

⇒Universitatea din Illinois a pus la punct un senzor flexibil atașabil pe piele care poate furniza informații de înaltă fidelitate ale mai multor markeri care relevă starea de sănătate cardiacă.

⇒TempTraq este un monitor de temperatură continuă pentru copii care înregistrează temperatura și trimite alerte, prin telefon mamei. Plasturele poate fi ținut pe piele 24 de ore din 24.

⇒Cue este un veritabil laborator medical în miniatura care poate analiza fluidele organice. Cue dă informații despre markeri care indică inflamații, fertilitate feminină, nivel de testosteron și nivelul leucocitelor.

Sursa: bionicly.com