5 greșeli comune pe care să le eviți atunci când te antrenezi la sală

Atunci când te antrenezi la sală, printre obiectivele comune se numără creșterea masei musculare, tonifierea corpului și creșterea anduranței fizice. Pentru obținerea acestor rezultate într-un mod cât mai eficient, nu contează doar numărul și frecvența exercițiilor fizice. Există mulți alți factori care influențează impactul antrenamentului asupra corpului tău. O parte sunt legați de activitățile de la sală, pe când alții au legătură cu stilul de viață și obiceiurile. Ignorând impactul acestora, putem comite erori care ne împiedică să beneficiem cât mai mult de pe urma antrenamentelor. Iată câteva astfel de greșeli și cum poți să le eviți:

 

  1. Nu îți adaptezi nutriția la antrenament

 

Pe măsură ce depui mai mult efort fizic, este nevoie să îți analizezi alimentația și să o adaptezi la noile nevoi ale corpului tău. Pe de o parte, înseamnă că trebuie să renunți la fast food și junk food: chiar dacă vei deveni mai puternic, nu vei face asta într-un mod eficient, iar corpul tău nu va arăta mai bine. Pe de altă parte, e nevoie să introduci noi elemente în alimentația ta sau să le crești cantitatea. Spre exemplu, ai nevoie de mai multe proteine și aminoacizi atunci când te antrenezi.

 

Prin urmare, atunci când mergi la sală, încearcă să mănânci mai sănătos și să folosești suplimente, așa cum sunt cele proteice. Nu uita însă că este vital să obții un echilibru între alimentație și suplimentele nutritive. Acestea nu pot înlocui o dietă sănătoasă, ci doar o vor completa.

 

  1. Nu îți urmărești progresul și nu îți modifici antrenamentul

 

Ca să obții rezultate și să progresezi, e nevoie să crești dificultatea exercițiilor sau greutățile cu care lucrezi. Fără să urmărești modul în care evoluezi, nu vei ști când să faci schimbările necesare. Este indicat să înregistrezi informații precum: numele exercițiului, numărul de seturi și repetări, greutățile folosite sau timpul necesar pentru împlinirea unei anumite sarcini.

 

Având în vedere că ar trebui să ai acces la datele din prezent și la cele de peste câteva luni sau un an, e bine să fii organizat. Poți utiliza una din numeroasele aplicații mobile cu funcții de urmărire și evaluare a progresului antrenamentelor fizice. Potrivit Lifewire, cele mai bune din 2019, atât pentru Android, cât și pentru iOS, sunt: HeavySet, Strong, Fitbod, Stacked, Jefit, Workit, GymBook și FitNotes.

 

  1. Nu ești atent la forma exercițiilor

 

O greșeală care apare în special la începutul antrenamentelor este neatenția pentru formă: modul în care faci un exercițiu, postura și ritmul. Fie că ridici greutăți sau că faci simple genuflexiuni, e important să ai un control cât mai bun asupra corpului tău. De aceea e foarte util la început să te privești în oglindă și să corectezi din timp eventualele erori sau stângăcii.

 

  1. Nu ridici greutăți suficient de mari

 

Una din greșelile începătorilor care merg la sală este că au tendința să facă multe seturi de exerciții, cu greutăți insuficiente. Pentru rezultate optime, e bine să alegi greutăți care se te provoace și să depui efort într-un timp scurt. Bineînțeles, greutățile trebuie raportate la nivelul fiecăruia de putere. Nu poți prelua pur și simplu antrenamentul unei persoane cu experiență, deoarece te poți chiar accidenta.

 

  1. Schimbi prea repede conținutul antrenamentului

 

De multe ori, varietatea este recomandată când vine vorba de activități fizice. În cazul creșterii masei musculare, schimbarea prea rapidă a rutinei îți poate afecta rezultatele. Conform How To Beast, nu ar trebui să îți schimbi programul după câteva săptămâni, ci ar trebui să aștepți cel puțin trei luni înainte să îl înlocuiești.

 

Sursă foto: Shutterstock