Accesul la tehnologie, principalul motor de creştere
Un studiu sponsorizat de Oracle despre rata de adopţie a platformelor Software as a Service (SaaS) arată că pe lângă reducerea costurilor, eficienţa proceselor şi productivitatea sunt beneficiile majore ale business-urilor care implementează soluţiile în cloud.
Studiul a fost realizat pe baza unor interviuri detaliate cu directori tehnici şi alţi factori de decizie din cadrul a 160 de companii cu peste 500 de angajaţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Europa de Est. Studiul arată cum au reuşit clienţii Oracle SaaS să depăşească anumite temeri şi inhibiţii legate de adoptarea soluţiilor cloud.
Accesul la tehnologii avansate (58%) şi la resursele IT adiţionale (53%) sunt principalele beneficii pentru adopţia soluţiilor SaaS. Livrarea mai multor proiecte fără a fi necesară recrutarea de noi angajaţi (51%) şi standardizarea (50%) sunt următorii factori care susţin adoptarea cloud-ului. Alte motive cheie pentru adopţia soluţiilor SaaS sunt accesul la competenţe IT superioare (49%) şi la cele mai noi soluţii software şi tehnologii (48%).
Studiul relevă de asemenea, că multe din companiile din regiune sunt orientate către soluţiile SaaS adică atunci când au de făcut înlocuirea unei aplicaţii pentru capabilitate, capacitate şi funcţionalitate, analizează atât platformele SaaS cât şi la alte soluţii software „on premise”.
Cercetarea arată că peste 60% din companiile din marile industrii au adoptat sau se află în proces de implementare a soluţiilor cloud.
69% dintre participanţii la studiu declară că soluţiile cloud oferă beneficii seminificative, tangibile, 55% spun că acestea oferă valoare, dar costul şi lăţimea de bandă a conexiunii la internet au inhibat adaptarea locala.
Studiul arată că 48% dintre companii folosesc în prezent tehnologia SaaS, iar 31% plănuiesc să o folosească în anul următor sau peste doi ani. 22% folosesc în prezent soluţii Platform as a Service (PaaS), iar 36% intenţionează să utilizeze acest tip de servicii în urmatoarele 12 până la 24 de luni.
Acest studiu a semnalat şi anumite îngrijorări, mai ales cele legate de securitate. În timp ce conectivitatea a fost indicată ca fiind un motiv important de îngrijorare, pentru unele dintre companii aceste probleme au fost corectate prin intermediul SaaS. Organizaţiile care au adoptat Saas au investit în optimizări de reţea şi soluţii de securitate suplimentare pentru a asigura calitatea SaaS.
Studiul s-a concentrat şi pe anumite domenii cheie, precum industria bancară, sănătatea digitală, conservarea datelor personale, transmiterea informațiilor, fără alterarea conținutului și așa mai departe. Rezultatele au arătat că 59% dintre utilizatorii chestionați – reprezentanți ai mediului bancar și din domeniul medical, mai ales – consideră că soluţiile cloud oferă beneficii seminficative, tangibile, iar 52% dintre aceste bănci folosesc în prezent SaaS.
64% dintre aceste instituţii bancare se aşteaptă ca numărul de utilizatori SaaS din instituţie să crească în decursul anului viitor, iar 38% dintre bănci au o abordare “SaaS cu prioritate”. Accesul la tehnologii şi soluţii IT mai bune au fost principalele motive, iar creşterea productivităţii forţei de muncă reprezintă un beneficiu major, resimţit de 87% dintre bănci.
Sursa: mediafax.ro