Adevaratele alimente anti-cancer. Concluzia surprinzatoare a unui studiu

Sursa medicala: Imperial College London

Cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala, cercetatorii de la Imperial College London au aflat ce substante din alimente au cu adevarat efecte anti-cancer.

Internetul este plin de mituri și studii îndoielnice despre așa numitele super-alimentele cu efect anti-cancer. Există cu adevărat asemenea alimente miraculoase?

Studiile au demonstrat că aproximativ 30-40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin dietă și stil de viață sănătos. De aceea, mai mulți cercetători britanici, de la Imperial College London, au vrut să afle, cu ajutorul algoritmilor de inteligență artificială, ce substanțe active din alimente au cu adevărat un asemenea efect. Ei au analizat 7,962 de compuși biologici activi din diferite alimente. Computerul care a comparat toate datele disponibile până acum a putut să identifice 110 molecule din alimente care au efecte reale anti-cancer.

Vezi și Inovatie in tratarea cancerului: un laser previne formarea metastazelor

Algoritmii de inteligență artificială pot să analizeze mult mai rapid o bază uriașă de date și pot face corelații care ar putea fi omise de cercetători. În urma acestui studiu, care a fost publicat în Nature, specialiștii au realizat o hartă a super-alimentelor, pe care o regăsiți mai jos. Pe hartă, fiecare cerc reprezintă un aliment și cu cât este mai mare cercul, cu atât este mai bun respectivul aliment, deoarece conține mai multe molecule anti-cancer.

harta alimente anti-cancer

Pe lista super-alimentele cu efecte anti-cancer regăsim în special legume și fructe, iar aceste molecule au efect atât în prevenirea, cât și în tratarea cancerului. Studiile au demonstrat că moleculele pe care le conțin aceste alimente reduc inflamația din organism, opresc înmulțirea celulelor tumorale și previn răspândirea acestora în organism și astfel chiar și metastazele.

Prin urmare, nu există doar câteva super-alimente cu efecte anti-cancer. Moleculele benefice se regăsesc în foarte multe produse, de aceea este important să avem o dietă echilibrată. Desigur, regimul alimentar nu trebuie să înlocuiască tratamentele împotriva cancerului, dar poate deveni un adjuvant și îi poate ajuta pe cercetători să conceapă noi terapii.

Cancerul este o boală atât de complexă încât nu poate fi explicată prin mutația sau defectul unei singure gene. Boala apare din cauza afectării mai multor funcții, care implică seturi întregi de molecule care interacționează între ele. Din această cauză este și foarte greu pentru cercetători să descopere tratamente și metode eficiente de prevenție, pentru că există de fapt foarte multe tipuri diferite de cancer.

Sursa: Leaf Science

Citește și Studiu: Nanoparticulele din aerul poluat cresc riscul de cancer