Un nou aparat RMN depășește toate recordurile

RMN-ul este unul din cele mai utile și mai utilizate aparate de investigații. E simplu, comod, eficient, precis și sigur. Nu produce leziuni și este rentabil și fiabil. O nouă variantă de aparat RMN bate toate recordurile și revoluționează domeniul.

Cercetătorii de la Institutul de Fizica Leiden din Olanda au spulberat câteva recorduri mondiale cu un aparat de rezonanță magnetică nucleară (RMN) capabil de a pune în evidență detalii microscopice.

În încercarea de a captura imagini 3D din structura atomilor  Jelmer T. Wagenaar și Arthur de Haan, au creat un dispozitiv revoluționar care este de 1000 de ori mai sensibil decât microscoapele cu funcții similare care lucrează numai la temperaturi foarte scăzute, apropiate de zero absolut. Mașinăria celor doi lucrează la temperaturi normale. Asta îl face mai mult decât util în medicină, pe o plajă de situații, practic infinite.

rmn

Un aparat RMN funcționează pe principiul vechi al microscoapelor electronice și ”fotografiază” câmpul magnetic al atomilor. Procedura  permite medicilor să vadă prin piele toate detaliile anatomice. Așa se identifică leziuni, dezvoltări patologice, dar fără nici un efect advers. Nucleele atomilor din care suntem alcătuiți generează un câmp magnetice. Aparatul RMN indentifică acest câmp magnetic și permite generarea imaginii din interiorului corpului uman. Aceșta este principiul și așa funcționează un RMN.

Citește și: Poate un smartphone să pună un diagnostic pentru diverse afecțiuni?

Un inamic al clarității acestor imagini este temperatura. Cu cât temperatura este mai ridicată cu atât mișcarea atomiilor va fi mai intensă. Iar asta face ca imaginea să fie neclară. Este ca atunci când faci o fotografie cuiva care se mișcă, iar fotografia devine un pic neclară. La zero grade Kelvin atomii nu se mai misca, deci cu cât imaginea RMN este luată la o temperatură mai mică cu atât aceasta va fi mai clară și mai utilă investigației medicale.

rmn

La Universitatea din Leiden, perfoemanța stă în inventivitatea abordării modului în care a fost folosit aparatul. În locului care trebuie fotografiat se ajunge cu o bilă magnetică mică (în imagini, de culoare violet), care produce un câmp magnetic uniform, ce impune nucleelor atomilor să se ordoneze. În felul acesta imaginea rezultată este foarte clară. Pentru stabilizarea atomilor se folosesc unde radio. Imaginile atomilor, fotografiate în acest mod au fost de o claritate fantastică, rezultatul fiind fără precedent.

Un RMN de 1000 de ori mai bun

La temperatura camerei doar aproximativ 0.0001 la sută din nucleelor vor alinia. Restul se comportă haotic și imaginea este neclară. Prin aplicarea acestei noi metode, claritatea imaginii a crescut de 1.000 de ori, de zeci de ori peste ceea ce poate realiza cel mai bun aparat de tip RMN, în prezent.

Te-ar putea interesa și: Aplicații folosite de medici și riscul pentru pacient

Un nou aparat RMN nu este gata și mai este încă mult de lucru. Sfântul Graal este aici! O să vedem țesuturile cum nu le-am mai văzut niciodată în imagini 3D cu rezoluție la nivelul atomilor“, a spus Wagenaar. Imagini de o asemenea claritate pot oferi detalii fabuloase pentru clarificarea unor aspecte de care depind soluții pentru boli precum Alzheimer și Parkinson. Revoluționar, nu?

Dezvoltarea unor noi tehnici imagistice are nevoie de timp“, a recunoscut Wagenaar. În următorii doi ani aparatul va putea fi funcțional și sper că în urmatorii zece ani  RMN-urile vor produce astfel de imagini, în spitale, ca mijloc de investigație uzual“, a mai spus Wagenaar.

Frumos și pozitiv! În zece ani poare recuperează și România ceva și trecem direct la acest nivel RMN – HD… Să speram, deci!

Sursa: digitaltrends.com