Cercetările din domeniul sănătății oculare avansează constant: în fiecare lună, apar noi studii cu impact. Vederea noastră este vulnerabilă în fața unor afecțiuni, însă medicina evoluează constant. Păstrându-ne informați, învățăm să ne protejăm mai bine ochii și simțul pe care ne bazăm cel mai mult.
Iată câteva dintre cele mai recente studii din domeniul oftalmologic și ce pot însemna ele pentru sănătatea ochilor noștri, în prezent și în viitor:
1. Protecția ochilor împotriva razelor UV
Un studiu realizat în SUA ne arată că efectele negative asupra sănătății ale razelor UV sunt mai bine înțelese de publicul larg în ceea ce privește pielea decât ochii. Mai mulți participanți la studiu au putut identifica consecințele expunerii la raze UV asupra pielii (52% – cancerul de piele, 42% – arsurile solare), decât asupra ochilor. Doar 32% dintre aceștia știu de legătura dintre razele UV și arsurile solare la nivelul ochilor, 26% de cataractă și 21% de degenerarea maculară, potrivit Medical Xpress.
Chiar și în cazul informațiilor cunoscute, se pare că indivizii nu pun în practică suficiente măsuri de precauție. Mai exact, 3 din 4 persoane sunt îngrijorate cu privire la efectul nociv al razelor UV asupra ochilor, însă doar 31% folosesc protecție împotriva acestora. Cea mai bună protecție este în continuare oferită de purtarea, indiferent de anotimp, a unor ochelari de soare cu eficiență de peste 90% împotriva razelor UV.
2. Aplicații ale inteligenței artificiale în diagnosticul afecțiunilor oculare
În viitor, afecțiunile oculare vor fi diagnosticate mai rapid și mai precis cu ajutorul inteligenței artificiale. Un studiu din jurnalul Cell, citat de Everyday Health, arată cum se poate face acest lucru, luând exemplul diagnosticării degenerscenței maculare și a retinopatiei diabetice. Cercetătorii au creat în primul rând o bază de date computerizată cu aproximativ 200.000 de imagini ale celor două afecțiuni, obținute cu ajutorul unei tehnici numite tomografia în coerență optică (OCT). Apoi, un program de inteligență artificială a comparat aceste imagini, „învățând” caracteristicile celor două afecțiuni.
Care a fost rezultatul atunci când programul a fost folosit pentru diagnostic? O precizie de 95% și o viteză de 30 de secunde. Bineînțeles, acesta este doar începutul: programele viitoare vor fi mai precise și vor putea diagnostica o gamă mult mai largă de afecțiuni oculare. În plus, se discută de asemenea introducerea unor recomandări de tratament. Prin urmare, pe termen mediu și lung, ne putem aștepta ca atunci când mergem la un control oftalmologic, procedurile să fie mai rapide, mai precise și automatizate.
3. Identificarea genei responsabile pentru orbirea în copilărie
Cercetători de la Universitatea din Geneva, în colaborare cu echipe din Pakistan și SUA, au cercetat o boală transmisă genetic care distruge capacitatea ochilor de a se dezvolta și are ca rezultat orbirea în copilărie. Cercetarea lor a avut ca rezultat identificarea unei noi gene, MARK3, ca fiind responsabilă pentru apariția acestei afecțiuni. Acest rezultat înseamnă nu doar o înțelegere mai bună a bolii, ci și deschiderea drumului atât pentru posibilități de prevenție, cât și pentru tratament personalizat.
4. Portocalele și prevenirea degenerescenței maculare
Un studiu realizat pe o durată de 15 ani indică faptul că există un ajutor la îndemână în prevenirea unei boli comune la nivelul ochilor: degenerescența maculară legată de vârstă. Oamenii de știință de la Institutul Westmead pentru Cercetare Medicală au descoperit că persoanele care au consumat cel puțin o portocală pe zi au avut un risc cu 60% mai scăzut de a dezvolta degenerescență maculară legată de vârstă. Potrivit Science Daily, se pare că substanțele din portocale responsabile pentru acest rezultat sunt flavonoidele, un tip puternic de antioxidanți.
Sursă foto: Shutterstock