Leon Dănăilă: „Mă îngrozesc cei care fură milioane …”

Am stat de vorbă cu Leon Dănăilă și a fost o bucurie. Cum este Leon Dănăilă, când stai așa pe îndelete de vorbă cu el? Cald, bun, blând, vesel, glumeț. Leon Dănăilă este conștient de valoarea sa și este foarte bine că este așa, pentru că, după spusele lui, din asta începe totul, de aici vine ambiția, perseverența și, în final, succesul și gloria.

– Ce va ține sănător domnule doctor? (Râde, ne privește vesel și răspunde încet)
– Nu știu! Cred că activitatea, mișcarea și Bunul Dumnezeu! Da! Toată lumea să miră, totuși am și eu o vârstă… Cum de reușesc să mă mențin? Merg pe jos, mă duc pe jos, vin pe jos. Îi văd pe cei tineri ca vin cu taxiul până în poarta spitalului. Ei nu merg pe jos, nu fac mișcare. Dacă fizic ești deteriorat… s-a dus! Mintea bună depinde de un trup bun!

– Aveți emoții când operați? (Răspunde categoric și ferm cu o oarecare mândrie)
– Nu, pentru că mă cunosc și știu ce pot! Știu ce valoare am, știu ce experiență uriașă am acumulat… Au venit și de la BBC să mă vadă! Nu credeau că la vârsta asta operez. M-au ținut în interviuri vreme de cinci ore…. Apoi au venit să vadă cum operez. Au stat de la prima tăietură, până la ultimul fir, apoi au stat să vadă și bolnavul, ce și cum este… Și când a trecut anestezia și bolnavul s-a trezit și-au văzut că-i bine, abia atunci au înțeles că pot și că sunt capabil să fac oamenii bine! Eu nu operez, așa ca să mă aflu în treabă, eu umăresc să fie bolnavul bine. Acesta este scopul meu. Mă testează, cum s-ar zice, dar eu asta vreau, să mă testeze și să vadă ce pot! Că pot!

– Cum merg lucurile azi în medicină, domnule profesor Dănăilă?
– Greu! Prea multă birocrație. Birocrația și medicina nu merg împreună. Medicii de familie sunt cei care se plâng cel mai mult. Și nu-i bine deloc pentru pacienți. În sănătate să faci birocrație este o mare greșeală! Degeaba promit politicienii bani pentru sănătate, că nu-s bani. Dar pe de altă parte omul când vine la Sănătate nu poate să vină cu sacul de bani. Dar dacă nu s-ar fura… că se fură în țara asta ceva ce nu se poate. Eu mă îngrozesc de cei care fură milioane și nu înțeleg ce fac aștia cu milioanele pe care le-au furat. Pe cuvântul meu că nu înțeleg ce poți face cu atâția bani! (Și se încruntă, și vorbește cu evident năduf… apoi continuă) Aștia care fură sunt atât de puțini, restul sunt români cinstiți care muncesc…. Aștia mulți sunt cei pe care eu îi iubesc și pentru care am muncit toată viața mea…

– De ce pleacă medicii, domnule profesor? (Se gandește o clipă apoi zice întristat)
– Eu cred că se duc după bani. Și pe mine m-au tentat cu bani în străinătate…. Mi-au propus să rămân la ei, peste tot pe unde am fost prin alte țări. N-am rămas… (Se gandește o clipă și apoi spune). Cei care pleacă o fac pentru bani pentru că de celebritate, în străinătate, nu au parte. Ajung în domenii ca medicina de familie, sau radiologia sau mai știu eu care alte ramuri periculoase. Nu ajung la nivelul la care am ajuns eu, de exemplu… Au bani, dar nu au celebritate și poate că nu au nici satisfacții…

E unul din lucrurile pe care le spun studenților, mereu când am ocazia să vorbesc cu ei. Să nu mă înțelegeți greșit. Eu nu mă consider un model, am și eu păcatele mele, dar am reușit să fac ceva. Am plecat dintr-o familie sărmană și am ajuns unde am ajuns doar pentru am muncit! N-am fost niciodată un om bogat. Uneori nu am bani nici pentru cărțile pe care le vreau, dar nu mă plâng, deși s-a vorbit mult despre asta, s-a făcut caz. Trăim într-o țară săracă, cu oameni săraci. Nu avem, dar asta nu ne oprește să fim buni, să fim competitivi și să facem lucruri grozave.

Leon Dănăilă: ”Aștia care fură sunt atât de puțini, restul sunt români cinstiți care muncesc… Aștia mulți sunt cei pe care eu îi iubesc…”

– Ce le spuneți studenților?
– Să caute modele, să fie buni prin forțele proprii, să învețe și să muncească fără odihnă pentru ceea ce le place. Să caute performanța cu orice preț și să se pună în valoare.

Citește și Ce-i sfătuiește Leon Dănăilă pe tineri și pe medici.