Firmele farmaceutice au pierdut startul în mHealth

Cifrele raportului “Industria Pharma, dezvoltare pe piața aplicațiilor mobile 2014”, lansat în octombrie 2014 arată că majoritatea companiilor din industria Pharma au avut un impact nesemnificativ pe piața aplicațiilor domeniului mHealth.

În ultimii doi ani companii cu renume din industria Pharma au lansat puțin peste 100 de aplicații disponibile pentru iOS și Android, dar popularitatea acestora a fost extrem de mică, iar numărul de descărcări ale aplicației irelevante. Datele au fost făcute publice la finele lui 2014 într-un raport (raportul poate fi consultat aici) referitor la aplicațiile din domeniul mHealth care au conținut un capitol special destinat aplicațiilor pentru dispozitive mobile realizate de producătorii de medicamente.

În medie, fiecare dintre cele mai importante companii din industria de medicamente are circa 60 aplicații funcționale pe Apple App Store și Google Play. Cifrele sunt extrem de mici în comparație cu un editor dedicat domeniului mHealth/eHealth care produce între 1000 și 2000 de aplicații. În ceea ce privește descărcările aplicațiilor din domeniul mHealth, companiile din industria farmaceutică au reușit să genereze 6,6 descărcări la un milion de utilizatori activi, ceea ce poate fi considerat absolut nesemnificativ.

Editorii de aplicații pentru domeniul mHealth din industria farmaceuică sunt grupați în trei mari categorii: jucători de nișă, cele fără impact și cei (foarte puțini) care au avut deja un relativ succes pe piața aplicațiilor.

research2guidance-main-three-groups-of-pharma-app-publishers

În categoria jucătorilor de nișă intră Roche și Bristol-Myers Squibb care s-au orientat către cadrele medicale, iar aplicațiile lor solicită identificarea medicului. Strategia poate fi considerată bună pentru că se adresează unui public țintă care poate avea un limbaj comun cu producătorii. Companiile care au avut un relativ suuces pe piața aplicațiilor s-au orientat mai ales către publicul feminin, interesat de sănătate, nutriție, greutate corporală și viață sănătoasă și care reprezintă grupuri mari de potențiali utilizatori. Un succes real au avut companiile farmaceutice cu un public țintă larg și aplicații foarte bune, de unde a rezultat și un număr relativ mare de descărcări. De exemplu, 86% din descărcările pentru aplicații editate de industria farmaceutică vine doar de la producătorul Sanofi care are pe piață doar trei aplicații. Grupul companiilor care au punctat pe piața aplicațiilor cu relativ succes este completat de Bayer Healthcare și Novartis și care au produs aplicații destinate unui segment foarte larg de utilizatori.

Un motiv pentru popularitatea redusă a aplicațiilor editate de companiile farmaceutice din domeniul mHealth este faptul că acestea sunt orientate către piața locală aplicațiile lor fiind disponibile doar în cel mult trei țări.

În ceea ce privește viitorul companiile farmaceutice au ca obiectiv acentuarea rolului lor în economia mHealth și au ca plan dezvoltarea și publicarea a cel puțin 700 de aplicații în următorii cinci ani, fapt care ar putea să ducă la creșterea ponderii companiilor Pharma în piața aplicațiilor pentru dispozitivele mobile.

 Sursa: mhealtheconomics.com