VIDEO. Glanda tiroida: tot ce trebuie sa stii

Sursa medicală: medic rezident

Ca orice glandă, tiroida secretă hormoni – T3 și T4 – care au un rol esențial în buna funcționare a organismului. De aceea, atunci când glanda nu funcționează cum trebuie, te poți confrunta cu probleme ce îți afectează semnificativ bunăstarea.

Iată cum îți poți da seama că  glanda tiroidă nu funcționează cum ar trebui:

  1. Te enervezi foarte repede, uneori chiar și fără motive serioase
  2. Îți vine tot mai greu să te concentrezi pe lucruri importante
  3. Nu reușești să adormi la timp sau dacă adormi, nu te poți odihni cum trebuie
  4. Te simți deprimat des.

În toate aceste cazuri ar trebui să-ți pui întrebări în ceea ce privește sănătatea glandei tiroide și, deci, ar trebui să-ți faci o programare la medicul endocrinolog.

Dacă vrei să afli și mai multe informații despre sănătate pe limba ta, abonează-te la canalul nostru de Youtube ca să fii #informat în fiecare zi. 

Analizele care te pot ajuta să-ți dai seama dacă ai sau nu probleme cu glanda tiroidă sunt testul TSH și ecografia tiroidiană.

Nu uita că în analizele anuale decontate de stat sunt incluse și testele de bază care te pot ajuta să-ți dai seama dacă ai probleme cu tiroida. Când te duci la medicul de familie roagă-l să ți le prescrie.

Iată care sunt cele mai frecvente 3 cauze ale bolilor tiroidiene:

  1. Fumatul este un obicei care ocupă loc fruntas în lista celor care afectează glanda tiroidă. Se pare ca această glandă este foarte sensibilă la efectele induse în organism de fumul de țigară. Dacă nu ești fumător, trebuie să fii foarte atent la fumatul pasiv. Ferește-te de fum dacă vrei să ai o tiroidă sănătoasă.
  2. O dietă săracă în alimente crude, dar bogată in carne din comerț, care este plină de hormoni și antibiotice, ori de grasimi sau dulciuri afectează enorm glanda tiroidă.
  3. Dupa cum probabil știi deja, alcoolul afectează sănătatea unui număr mare de organe, precum creierul, ficatul, inima, rinichii și chiar și tiroida. De aceea, este indicat să consumi alcool ocazional, săptămânal sau chiar mai rar.

Nu uita: dacă te enervezi repede, treci frecvent prin episoade de anxietate sau dacă nu reușești să te odihnești, oricât de mult ai dormi, nu e vina ta. Se poate să fie vina tiroidei.

Te-ar putea interesa și ce presupune ecografia (Ghid pentru pacienți)