Glucagonul nazal a primit aprobare pentru utilizare in Uniunea Europeana

Medic citat: Dorothee Mechau, compania Eli Lilly

Glucagonul nazal, medicament care permite tratarea rapida si simpla a hipoglicemiei severe la diabetici, va putea fi folosit in curand si in Romania.

Comisia Europeană a aprobat utilizarea produsului Baqsimi în Uniunea Europeană. Glucagonul nazal este recomandat pentru tratamentul hipoglicemiei severe la adulți, adolescenți și copii cu diabet zaharat. 

Diabeticii care urmează tratament cu insulină, sulfoniluree sau glinide au un risc crescut de a face hipoglicemie severă. Aceste crize reprezintă urgență medicală și singura soluție o reprezintă administrarea de glucagon intramuscular. Această substanță stimulează eliberarea glucozei și astfel reglează nivelul glicemiei. Din păcate însă, pentru administrarea corectă a unei seringi cu glucagonul este nevoie de pregătire medicală, de aceea diabeticii nu se pot trata singuri și au nevoie de ajutor. Această problemă nu mai există în cazul glucagonului nazal, pentru că produsul poate fi utilizat imediat, foarte simplu, chiar de către pacient.

Cum se folosește glucagonul nazal

Pulberea se administrează în nară, folosind un recipient care conține o singură doză. Substanța este asimilată prin mucoasa nazală, iar efectul este garantat chiar și atunci când nasul este înfundat din cauza unei răceli. Glucagonul nazal este disponibil într-un recipient mic, care este gata de utilizare și conține o singură doză: 3 mg glucagon. Produsul poate fi păstrat la temperatura camerei și poate fi purtat în geantă, astfel încât să fie mereu la îndemână.

Potrivit studiilor care au dus la aprobarea utilizării acestui produs, glucagonul nazal este la fel de eficient ca glucagonul intramuscular. Avantajul acestui produs constă în faptul că poate fi folosit mult mai rapid și mai simplu într-o situație de urgență.

„Hipoglicemia severă poate pune în pericol viața diabeticului, de aceea trebuie tratată rapid. Din păcate însă, mulți bolnavi nu sunt pregătiți pentru a se putea descurca singuri într-o asemenea situație”, a declarat dr. Dorothee Mechau, director în cadrul companiei Eli Lilly, care produce Baqsimi.

Baqsimi a fost primit deja aprobare pentru utilizare în Statele Unite și Canada pentru tratamentul hipoglicemiei severe. Acum, în urma aprobării date de Comisia Europeană, glucagonul nazal poate fi folosit și în toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene. Produsul va fi lansat pe 16 martie 2020 în Germania.

Medicamentul trebuie administrat numai în situații de urgență (criză de hipoglicemie), cu o recomandare prealabilă de la medicul care are în evidență pacientul cu diabet, pentru că produsul poate acea efecte secundare nedorite.

Sursa: Diabetologie Online