Imunoterapia – o nouă eră în tratamentul cancerului

Chimioterapia, radioterapia, terapia țintită, toate acestea duc  războaie cu același dușman: cancerul. Însă, foarte curând, imunoterapia le va lua locul

Dacă în urmă cu zece ani nimeni nu ar fi îndrăznit să vorbească despre posibilitatea vindecării de cancer, iată că progresul științei ne dă azi mari speranțe. Și nu doar de vindecare ci și de prevenire a apariției acestei boli despre care se vorbea, până nu demult, în șoaptă. Diagnostic pe care și în ziua de azi mulți pacienti încă îl asociază cu o rată mică de supraviețuire. Pentru că, din păcate, deși cercetările și inovațiile au schimbat destinele multor bolnavi de cancer, transformându-i în supraviețuitori, n-au reușit să schimbe și percepția la nivel public asupra acestui diagnostic.

Imunoterapia a depășit într-un singur an tot ce s-a realizat în ultimii 20 de ani în privința tratamentului cancerului

Află mai multe despre imunoterapia oncologică din video-ul nostru de mai jos:

Imunoterapia, tratament de sine stătător eficient în lupta cu cancerul

Imunoterapia își dovedește eficiența în combinație cu chimioterapia, radioterapia sau terapia țintită, dar nu de puține ori ajunge să fie recomandată ca tratament de sine stătător. În viitorul apropiat, specialiștii se așteaptă ca imunoterapia să ocupe un rol principal în planul de tratament al mai multor forme de cancer, în timp ce chimioterapia, radioterapia și terapiile țintite vor rămâne în plan secundar.

Te-ar putea interesa și Medicina personalizată – ținta Comisiei UE în 2016-2017

Peste 2000 de medicamente imuno-oncologice incluse în studii științifice, la sfârșitul anului 2017

Un număr mare de medicamente imuno-oncologice aflate în dezvoltare la sfârșitul anului trecut demonstrează încă o dată interesul pentru dezvoltarea unor terapii nu doar eficiente împotriva cancerului, ci și minim invazive: nu mai puțin de 2004, dintre care 940 erau în studii pe subiecți sau deja aprobate.

Cercetările în domeniul imunoterapiei oncologice vizează cancerul de sân, cel pulmonar, colorectal, de vezică urinară și de prostată, carcinomul renal, limfomul, sarcomul, melanomul, mielomul și cancerele hematologice.

”În România, 50% dintre decese pot fi evitabile, multe fiind oncologice”, a declarat dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. În spatele afirmației nu este nici exagerare, nici miracol. Este nevoie doar de un pacient informat, care să fie la curent cu inovațiile din medicină și să solicite terapie imunologică medicului oncolog în îngrijirea căruia se află.

Vaccinuri care funcționează pe principiul stimulării imunității organismului

Speranțe la fel de mari se îndreapată și către vaccinuri, care funcționează tot pe principiul stimulării imunității organismului. Pe lângă cele care pot contribui la prevenirea cancerului, în prezent se dezvoltă și vaccinuri care pot trata anumite forme de cancer. De asemenea, unele vaccinuri deja existente, folosite în prevenirea unor boli, ar putea realiza același lucru și pentru anumite forme de cancer:

  • vaccinurile împotriva hepatitei B ar putea contribui la prevenirea cancerului hepatic;
  • vaccinurile împotriva HPV ar putea preveni cancerul cervical și anogenital.