Industria sănătății digitale suferă prin neimplicarea pacienților

Un studiu arată că potențialul de dezvoltare al industriei de sănătate digitale, cu toate marile ei avantaje, suferă prin neimplicarea pacienților și din cazua scepticismului în fața noilor tehnologii.

În ciuda pasiunii certe a oamenilor pentru tehnologia de vârf, în ciuda unei piețe de desfacere cu un potențial uriaș pentru dispozitivele de tip wearables, industria de sănătate digitală bate pasul pe loc din cauza scepticismului și a neimplicării pacienților. Un raport rezultat în urma unui studiu oferă o privire asupra modului în care consumatorii pot beneficia de avantajele tehnologiei și cum aceasta le poate îmbunătății starea de sănătate și accesul la medic, raportat la lipsa de implicare a pacientului, la modul general.

Salesforce a anchetate peste 1.700 de pacienți cu asigurare medicală, toți adulți, pe de o parte, iar pe de alta, medicii de familie, pentru a descoperi cât de mare este interesul ambelor părți pentru serviciile medicale digitale și pentru a vedea modul în care tehnologia este folosită pentru a susține actul medical. Trebuie spus că acest studiu s-a realizat în condițiile în care, în cazul pacienților cuprinși în studiu, asigurarea medicală oferea și susținea furnizorii de asistență medicală să utilizeze, să promoveze și să se bazeze pe tehnologia digitală pentru a stabili o legătură mai bună și mai eficentă între medic și pacient. Concluziile arată că atât  pacienții cât și medicii nu au depășit faza mesajelor email, excluzând complet, în relația lor partea digitală a serviciilor medicale.

Statistic, doar 10 la sută dintre pacienți folosesc email sau mesaje text pentru a stabili o programare la medic, 40 la sută dintre pacientii asigurai nu comunică în nici un fel cu medicul lor cu privire la prevenirea unor afecțiuni față de care prezintă un risc crescut și nu folosesc nici un fel tehnologia. Singurul segment de pacienți din eșantionul de studiu care au recunoscut că apelează la tehnologie sau sunt foarte interesați să o facă cu scopul clar declarat de a ușura accesul la medic și a susține comunicarea între pacient și medic are vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani. Tot acest segment este singurul interesat cu adevărat de monitorizarea constantelor bilogice și de prevenirea afecțiunilor față de care pot avea un risc crescut.

Una din primele concluzii ale studiului este aceea că sănătatea digitală nu poate progresa dacă oamenii nu vor face pasul înainte și nu-și vor schimba comportamentul în relația cu medicul și nu vor înțelege că prevenirea afecțiunilor este mai simplă, mai ieftină și mai sigură decât tratarea bolilor instalate, dar că acest lucru nu se poate face decât printr-o continuă și temeinică comunicare cu medicul de familie.

O altă concluzie care trebuie privită ca o problemă căreia i se caută o rezolvare pragmatică este faprul că sănătatea a intrat prea târziu în zona digitală, în ciuda faptului că domeniul digital este strâns legat de cel medical, dar cu toate acestea a produs o reală reticență pacienților și medicilor în egală măsură.

Sondajul relavă și fapul că medicii, care ar trebui să fie promotori ai sănătății medicale susțin încă contactul direct cu pacientul, deși în cel puțin cinci din zece vizite la medic acestea s-ar putea rezolva virtual, eventual cu mediarea unui dispozitiv de tip wearables care să citească câteva constante biologice de bază.

O altă chetiune pusă în evidență de acest studiu este cea a dosarelor medicale personale și a arhivei de date. Statistic 62 la sută dintre pacienții lasă sarcina gestionării și păstrării datelor medicale medicului curant, iar 28 la sută își păstrează datele medicale acasă, de cele mai multe ori în completă dezodine. Doar mai puțin de 5 la sută dintre pacienți folosesc memoria digitală pentru conservarea datelor medicale și mai puțin de 1 la sută au fost preocupați de confidențialitatea datelor medicale personale.

Studiul poate fi consultat integral aici.

Sursa: toptechnews.com