Infiltrațiile cu PRP și acid hialuronic tratează genunchiul artrozic
Infiltrațiile cu PRP (plasmă îmbogățită cu trombocite) și cele cu acid hialuronic sunt proceduri cu eficiență dovedită în tratarea artrozei genunchiului, susține dr. Andrei Tutovanu, medic specialist ortopedie-traumatologie, doctorand (Bio Ortoclinic).
Dacă prima variantă, infiltrația cu PRP, care folosește resursele interne ale organismului, pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor, dă rezultate foarte bune până în jurul vârstei de 55 de ani, cea de-a doua, infiltrația cu acid hialuronic și-a dovedit eficiența și după această vârstă, facilitând o mișcare articulară fluidă, chiar și în cazurile avansate de artroză a genunchiului.
Potrivit doctorului Tutovanu, procesul de regenerare prin infiltrațiile cu PRP se datorează unui cocktail concentrat de factori de creștere, capabili să influențeze semnificativ regenerarea și vindecarea țesuturilor. Procedura acționează direct asupra cauzei durerii, nu doar asupra simptomelor.
Te-ar putea interesa și ”Banda minune” care ajută la vindecarea articulațiilor și mușchilor
În cazul infiltrațiilor cu acid hialuronic (Acid glucuronic și N-acetilglucosmina) efectul nu este de regenerare, ci de lubrifiere a articulațiilor, de ameliorare rapidă a durerii și de stopare a degradării componentelor articulare, mai ales în cazul artrozei de genunchi (gonartroză). Mai mult, procedura poate amâna o perioadă însemnată protezarea chirurgicală a genunchiului, efectele infiltrației durând de la câteva luni, la doi ani.
”Dacă persoana este sănătoasă nu există contraindicații absolute pentru infiltrațiile cu PRP, însă este bine ca medicul să fie informat dacă pacientul suferă sau a suferit de o boală neoplazică ori urmează un tratament bazat pe anticoagulante, steroizi, sau medicamente de tip antiinflamator. În schimb, infiltrațiile cu acid hialuronic sunt contraindicate total în cazul pacienților cu un sistem imunitar deficitar, cu boli de coagulare sau cu boli alergice, respectiv în cazul gravidelor, sau mamelor care alăptează”, a explică specialistul.
Afecțiuni frecvente ce pot fi tratate cu infiltrații:
– genunchi: artroză, rupturi de ligament încrucișat anterior și posterior, rupturi de menisci (postoperator), tendinita labei de gâscă (harmstring), tendinită rotuliană;
– cot: epicondilită laterală/medială, tenosinovită, artroză;
– umăr: ruptură/ tendinită de coafă rotatorie, sindromul de impingement (bursită subacromială), ruptură de labrum, artroză;
– gleznă: tendinită achileană, artroză, entorse;
– șold: tendinita mușchiului psoas, sindrom de tract iliotibial, tendinită trohanteriană, artroză, sacroileită;
– coloană vertebrală: radiculite cervicale și lombare, sindrom fațetar cervico-lombar.