Marius Mărușteri: Informatica medicală, obligatorie pentru școala de medicină

Marius Mărușteri este profesor doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, și este implicat trup și suflet domeniului provocator, nou și vital deja dar indispensabil în viitor, a ceea ce inseamnă informatica medicală.

– De ce este necesara informatizarea medicinei?
– Europa își dorește medici alfabetizați în domeniul informaticii. Medicul de azi trebuie să știe ce înseamnă informatica medicală. Povestea pleacă, la noi, din 2004 când s-a pus problema recunoașterii diplomelor medicale românești în Europa. A venit o comisie de 29 de experți la toate Universitățile de Medicină din România. Și, eu, am fost surprins atunci că ei au propus o curricula vitae ca o coloană vertebrală, care cuprindea materiile esențiale informatica medicașă. Ideea era că în toată Europa trebuie să se facă un număr de minimum de materii medicale, iar printre acestea era și informatica medicală. Și toată luma a fost șocată atunci, de ce este medicina digitală și/sau informatica medicală o materie obligatorie. Ei, tocmai pentru că Europa are nevoie de medici care să înțeleagă vocabularul de bază. Nu vor scoate facultățile de medicină informaticieni, ci medici care să fie capabili să folosească tehnologiile viitorului. Medicii trebuie ca atunci când ajung în spital și au un apart nou, să nu se uite la el ca vițelul la poarta nouă – cum se spune, ci să știe ce să facă cu el și să fie fluent în a-l folosi. Medicina digitală înseamnă că un student la medicină învață vocabularul de bază, dar îi învățăm și căutare avansată. Și iar se ajunge la informatică medicală.

Citește și: Ce-i sfătuiește Leon Dănăilă pe tineri și pe medici

– La ce te referi când spui cautare avansată?New Picture (3)
– Internetul este o sursă de documentare medicală fantastică. Dar este mult gunoi, iar informația adevărată este puțină și greu de găsit. Îi întrebi pe studenți: ”este internetul o bibliotecă?” și vor răspunde fără să clipească că DA, ceea ce este greșit pentru că o bibliotecă înseamnă că datele sunt referențiate, că se știe clar cine spune, ce spune acolo. Pe internet, oricine poate spune ce vrea. Dar noi îi învățăm la informatica medicală cum să caute avansat.

– Și cum faci asta? Cum realizezi o cautare avansată?
– Te poți uita pe site-ul nostru. Noi îi învățăm să fie operatori avansați de căutare. Căpița de paie este tot mai mare, acul tot mai adânc și nu te învață nimeni cum să folosești magnetul ca să găsești acul. A găsi informația adevărată nu trebuie să fie complicat, dacă ai câteva cunoștiințe de bază, dar este vital să ajungi la informație de calitate, corectă și valabilă. Iar pentru aceasta știința de a face o căutare avansată este esențială, adică inclusiv ceea ce însemnă informatica medicală.

” Medicina digitală înseamnă că un student la medicină învață vocabularul de bază, dar îi invățăm și căutare avansată. Și iar se ajunge la informatica medicală ” – Marius Mărușteri

(Pentru cei interesați de subiect am căutat noi și am găsit Marius Măruşteri – Documentare online Note de curs pentru studenţii Şcolii Doctorale; Marius Mărușteri, Noțiuni fundamentale de biostatistică; mai multe pe sitelul Universității de medicină și Farmacie Târgul Mureși în secțiunea E-UMF.)

– Căutarea avansată este valabilă și pentru pacienți?
– Da, mai ales că la noi pacientul vine gata instruit. Pacientul nu înțelege diferența între informația referențială și care pentru omul obișnuit este greu accesibilă, pentru că nu înțelege terminologia. Degeaba citește un pacient cu boala X ultimul articol despre ultimul super tratament, pentru că termenii sunt atât de complicați încât nu pricepe nimic. În condițiile acestea ar fi mai mult decât necesare și utile, informații care să fie redactate pe limba lui. Cele mai multe din aceste materiale care sunt pe înțelesul oricui sunt ceea ce numeam eu gunoi, mai devreme, sunt scrise de nespecialiști, sau informația este incorectă preluată de pe vreun blog sau forum, și vine pacientul la medic și-i spune: ”domnu’ doctor, știu eu… ”.

New Picture (4)Citește si: Cris Doloc, ambiția de a crea împreună

– Există alte surse de informare pentru pacienți, surse pe care pacientul să le înțeleagă….
– În Occident există literatură pentru pacient, mă refer la literatură medicală. La noi nu există așa ceva sau dacă este, este la un nivel absolut insuficient. Pentru publicul larg este foarte puțină informație de valoare, dar pe înțelesul novicilor. În fond este vorba despre o alfabetizare medicală, necesară și utilă oricui. Diabeticului trebuie să-i dai broșura aceia în care să-i spui ce și cum trebuie să facă. Dar treaba asta este insuficient utilizată la noi.

În Statele Unite ale Americii există reviste medicale foarte serioase, dar există Medical News Today care este la dispoziția tuturor, în care i se explică pe înțelesul lui ce înseamnă tratament personalizat genetic pentru cancer, de exemplu. Dacă mergi cu materialul referențiat atunci l-ai pierdut! Chiar dacă-i masochist și citește nu are cum să înțeleagă mare lucru. Asta ar fi de dorit și la noi. Informații corecte dar oferite accesibil unui public larg. Dacă tot caută pe google, ar fi bine să găsească acele materiale utile și necesare publicului larg. Este mult mai grav faptul că are posibilitatea să găsească materiale care sunt scrie de nespecialiști, cu informații eronate…

– Și ce le spui medicilor, ce ar trebui să facă? Un mesaj pentru medici ar fi folositor.
– Inițiativa și mesajul trebuie să vină de la asociațiile profesionale. Asociația medicilor de familie, asociația medicilor, Colegiul Medicilor. Asta ar contribui foarte mult la prevenție. Până să ajungi la un tratament personalizat trebuie să treci prin prevenție. În România, partea asta cu prevenția nu se face. Din păcate. Românul vine la medic când este cu un picior în groapă. Poate pentru asta este și atât de greu să tratezi în România. În momentul în care românul ajunge la medic are trei-patru boli, toate avansate, după care așteaptă miracole. Și mai vine și documentat pe google cu informații de la nespecialiști…

– În concluzie: pentru pacienții care au răbdare și știință sunt utile metodele de căutare inteligente, iar pentru cei care nu au știința trebuie să aibă acces la materialul gata digerat, ca mijloc util de prevenție. Corect?!
– Asta e! Multumesc!
– Mulțumim și noi!

Marius Mărușteri a fost speaker la Cluj Innovation Days 2016, două zile pline de medicină digitală