Primul medicament care conține un ingredient din marijuana, aprobat în SUA

Agenția americană a produselor alimentare și a medicamentelor (FDA) a aprobat în premieră folosirea unui medicament care conține cannabidiol, un ingredient activ din marijuana.

Medicamentul care a primit aprobarea din partea FDA se numește EPIDIOLEX și este o soluție orală care conține cannabidiol, un ingredient activ extras din planta cannabis sativa, cunoscută mai ales sub denumirea de marijuana.

Acesta este primul medicament pe bază de cannabis care a primit aprobare să fie comercializat în Statele Unite. Cannabidiolul este indicat în tratarea unor forme agresive de epilepsie – sindromul Dravet și sindromul Lennox-Gastaut. Soluția poate fi folosită în cazul pacienților cu vârsta de peste 2 ani.

Compusul activ din marijuana, cannabidiolul (sau CBD) nu provoacă însă o stare de euforie, aceasta fiind cauzată de un alt compus al plantei de cannabis, THC (tetrahydrocannabinol). Prin urmare, siropul care tratează epilepsia nu le va induce pacienților starea specifică unor consumatori de droguri.

Aprobarea FDA vine în urma unor studii clinice ample, care au arătat că acest medicament este sigur și eficient în tratarea acestor grave forme de epilepsie.

Vezi și Diabet: un nou medicament pe piața din România

Afecțiunile pe care le poate trata acest medicament sunt extrem de grave și până acum nu exista un tratament cu adevărat eficient. Sindrom Dravet este o boală genetică rară, manifestată la copii prin crize febrile, care în timp se transformă în spasme musculare și convulsii periculoase. Copiii care suferă de această boală manifestă dificultăți în dezvoltarea cognitivă și pot ajunge să aibă complicații, precum o stare continuă de convulsii, care le pune viața în pericol și este urgență medicală.

Sindromul Lennox-Gastaut, a doua formă de epilepsie care poate fi tratată cu ajutorul cannabidiolul, se manifestă prin mai multe tipuri diferite de convulsii și apare tot în copilărie. Boala provoacă încetinirea dezvoltării motorii și cognitive a copiilor afectați și de obicei aceștia trebuie să fie supravegheați permanent.

Crizele de convulsii pe care le au pacienții care suferă de aceste forme de epilepsie sunt greu de controlat și afectează grav calitatea vieții lor și a familiei. Medicamentul Epidiolex a fost testat în cadrul unui studiu clinic la care au participat 516 pacienți cu aceste două forme de epilepsie. În urma terapiei, frecvența crizelor s-a redus semnificativ.

Desigur, medicamentul are și efecte secundare destul de neplăcute. Pacienții pot suferi de letargie, agitație, greață, diaree, oboseală sau afecțiuni ale ficatului. Prin urmare, medicamentul trebuie recomandat de un medic în urma unor analize detaliate, atunci când alte tratamente nu se dovedesc a fi eficiente, avertizează experții FDA.

Pentru a putea fi comercializat, Epidiolex va trebui eliminat de pe lista substanțelor cu risc Grad I (unde se află în prezent, fiind realizat cu un extract din marijuana), iar această decizie va avea loc în aproximativ 90 de zile.

Surse: FDA, Gizmodo

Citește și Nanopicăturile ar putea înlocui ochelarii. Repară corneea și redau vederea