Mediweb face furori în sistemul medical

Mediweb este o soluție informatică de gestionare a pacienților, cu ajutorul căreia se realizează digitalizarea actului medical, dezvoltată pentru unitatea sanitară în care lucrează de un medic ortoped de la la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, pasionat de IT.

Sistemul informatic creat de tânărul medic vine atât în ajutorul colegilor săi cât și în cel al pacienților, deservind cele mai solicitate camere de gardă ale spitalului: cea a secției de Chirurgie și cea a secției de Ortopedie. Datorită programul software Mediweb creat de dr. Alexandru Herdea, medicii pot aloca acum 80% din timp consultației și doar 20% birocrației pe care o presupune completarea diverselor hârtii, pe când anterior implementării acestuia raportul era invers, timpul fiind consumat de operațiunile de menționare în registru, completare a rețetei, emitere a biletului de trimitere etc. În ceea ce îi privește pe pacienți, al căror număr crește permanent, ajungând și la 250 zilnic la cele două specialități menționate, marele lor avantaj este acela că timpul de așteptare la ușa cabinetului s-a redus aproape la jumătate.

Revenind și referindu-ne din nou la medici, pe lângă scurtarea timpului alocat… scriptologiei, Mediweb mai oferă posibilitatea realizării de statistici medicale foarte precise și a unui flux de resurse care să asigure echilibru în realizarea actului medical, prin relocarea personalului acolo unde este mai mare nevoie.

Cum funcționează de fapt Mediweb? Pacienții care vin la camera de gardă a uneia dintre cele două specialități au la dispoziție o consolă în care își introduc datele personale, date la care au acces doar medicii spitalului. Odată introduse aceste date, pacientul va primi informațiile de bază ale accesului său la consultație. Va afla numele medicilor disponibili și programul acestora, își va putea alege medicul căruia să i se adreseze, va afla care este cabinetul acestuia și cât timp are de așteptat până va fi preluat pentru consultație. De asemenea, în fața cabinetelor respective există monitoare și o formă prin care pacientul este invitat să intre atunci când îi vine rândul. La sfârșitul consultației pacientul primește un raport tipărit la imprimantă, pe care îl va putea studia fără dificultate, nemaifiind nevoit să facă eforturi pentru a descifra scrisul de mână al medicului. Raportul rămâne și în sistem, astfel încât la recontrol se va ști cine și când l-a consultat și ce recomandări au fost făcute.

Te-ar putea interesa și Modestia unui medic, inițiatorul Spitalului Virtual pentru Copii

Fiind un program bidirecțional, Mediweb asigură și comunicarea între medici. Astfel, dacă un pacient se înscrie, din greșeală, la alt cabinet decât cel la care are de fapt nevoie, medicul poate corecta eroarea și îl poate îndruma pe acesta acolo unde trebuie să ajungă, fără ca el să-și piardă rândul în ordinea înscrierii pacienților în sistem.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Ulici, a afirmat că Mediweb va fi în viitor extins la nivelul întregii unități sanitare, avându-se în vedere și implementarea fișei electronice a pacientului. Întregul echipament necesar introducerii acestui sistem (monitoare, tablete, routere, imprimante) a fost asigurat de Fundația Telekom Romania.