Pacientii romani sunt reprezentati international la un eveniment organizat de European Patients Forum

Sursa: European Patients Forum

Pacientul 2.0 reprezinta pacientii romani la un curs despre drepturile pacientilor organizat de European Patients Forum ce are loc la Viena intre 7 si 10 iulie 2019.

Anul acesta are loc cea de-a treia ediție Summer Training Course for Young Patient Advocates – Leadership Programme (Cursul de Vară destinat tinerilor care luptă pentru drepturile pacienților), eveniment organizat de European Patients Forum.

Forumul European pentru Pacienți a fost înființat pentru a pune nevoile pacienților în prim-planul elaborării politicilor europene pentru sănătate și pentru a încuraja cetățenii să își exprime părerea în ceea ce privește aceste decizii. Organizația ajută atât pacienții, cât și asociațiile de pacienți să se implice și să contribuie la schimbări la nivel comunitar. 

Cursul de vară pentru tinerii lideri 

Cursul de vară are loc anual și este destinat tinerilor lideri care și-au demonstrat dedicarea și pasiunea pentru apărarea drepturilor pacienților. 

Tema principală Shaping the future of patient advocacy („Conturând viitorul în apărarea drepturilor pacienților”) este centrată pe importanța implicării la nivel individual și comunitar. De asemenea, cursanții vor fi instruiți în ceea ce privește Reprezentarea, Transparența și Etica și vor fi încurajați să lucreze împreună pentru a găsi soluții practice și inovative. 

Mădălina Scîrlat, reprezentantul Pacientul 2.0, printre cei 40 de tineri europeni selectați să participe la curs

Din cele 160 de aplicații la nivel european, anul acesta au fost selectați 40 de participanți, din România fiind acceptată și reprezentanta Pacientul 2.0, Mădălina Scîrlat. 

De mai bine de doi ani, Mădălina încearcă să construiască proiecte de sănătate prin care să ajute românii să fie informați corect.  Alături de Pacientul 2.0 fost implicată în numeroase proiecte de educație în sănătate, printre care și traininguri GDPR pentru asociațiile de pacienți, campanii de conștientizare a unora dintre bolile cu incidență mare la români, precum și proiecte digitale de conținut video educațional validat de medici (Pacientul 2.0). 

„Sunt onorată că voi participa la un eveniment organizat de un ONG pe care îl respect mult și sunt entuziasmată să cunosc tineri care au aceleași obiective ca ale noastre, la Pacientul 2.0 – să-i ajutăm pe pacienți români să aibă o calitate a vieții ridicate. Ca întotdeauna, îmi doresc să învăț de la ceilalți, astfel încât să pot aduce în continuare plus-valoare în proiectele pe care le realizăm.” , spune Mădălina.

Cursul a debutat deja în luna mai, cu două seminarii online, și continuă cu întâlnirea din Viena și alte seminarii online ce se vor desfășura pe tot parcursul anului. 

„Știam că EPF este o organizație activă ce organizează proiecte de impact, însă primele două seminarii m-au făcut să fiu și mai încântată că pot învăța de la ei. Mi-au rămas întipărite în minte două reguli pe care le-am stabilit cu toții: 1. It’s okay to be okay and it’s okay not to be okay. Și 2. Let others share in their own time.”, adaugă Mădălina.