Categorii: eHealth

Sănătatea digitală și paradoxul pacientului

Oamenii sunt reticenți față de medici, dar sunt mereu dispuși să caute sfaturi medicale pe Facebook, de exemplu, unde chestiunile medicale personale sunt discutate cu multă lejeritate.

Nu este o știre faptul că oamenii sunt rezervați sau chiar reticenti în detalierea problemelor de sănătate, în fața medicului, dar nici faptul că între medic și pacient există o barieră pe care foarte puțini reușesc să o depășească cu adevărat, fie că este vorba despre medic sau pacient. Situația este însă diferită în mediul virtual, unde abordarea unor detalii de sănătate este mai directă și mai sinceră. Această stare de fapt a fost sesizată de furnizorii de sănătate, care au înțeles că este foarte eficientă comunicarea între medic și pacient în afara zidurilor sistemului de sănătate.

Chiar dacă nu vorbim de o interacțiune efectivă cu un medic, serviciile on-line de sănătate, dispozitivele de monitorizare par o cale mai eficientă de comunicare pentru care omul sănătos dar și pacientul (cu o suferință acută sau cronică) este dispus să plătească sume mici de bani pentru sfaturi simple, utile și eficiente. Pe această disponibilitatea vin și serviciile mHealth.

Un alt aspect care poate descrie mai bine acest paradox al pacientului, în contextul ofertelor din domeniul sănătății digitale, este accesul extrem de facil și oferta generoasă a dispozitivelor wearables. Medicii foarte conservatori susțin că aceste dispozitive oferă orice altceva numai servicii medicale, nu. Există temerea că aceste dispozitive vor încuraja auto-diagnosticul și auto-medicația ceea ce poate aduce prejudicii sării generale de sănătate a populației. Există și medici optimiști care spun că aceste dipozitive îi vor încuraja pe oameni să respecte și să urmeze zi de zi principiile viații sănătoase și că îi vor determina pe oameni să meargă la medic dacă constantele biologice evaluate de dipozitive purtabile vor prezenta variații de la limitele normale. Există și o a altă categorie de medici care spun că mHealth este doar o jucărie menită să stimuleze vânzările de dispozitive electronice inteligente de tipul Fitbit sau SmartWatch, despre care aceștia cred că vor ajunge într-un sertar mai repede decât își doresc producătorii.

Citește și: eHealth sau revoluția digitală din sănătate

Related Post

Unde este adevărul? Ce se va întâmpla cu adevărat? Greu de spus, dar tocmai pentru că este foarte dificil de anticipat și pentru că oricare din aceste categorii de medici poate fi cel care pune degetul pe rană, preocuparea celor care gestionează sănătatea digitală – atâta câtă există, trebuie să se orienteze către a găsi un mijloc prin care să-i convingă pe oameni că trebuie să rămână interesați de sănătatea lor și că aceasta înseamnă o relație reală între medic și pacient.

Citește și: Ce este eHealth și ce este sănătatea digitală?

Psihologia omului când vine vorba despre sănătate este extrem de complicată, iar tipologiile umane sunt foarte diferite. Tocmai pentru aceasta soluția cea mai bună pare să fie cea a schimbării mentalității și a modului în care le este oferit oamenilor accesul la serviciile din industria de sănătate reală sau virtuală.

Responsabilitatea furnizorilor de sănătate, a medicilor în general și a celor care dezvoltă și țin aprinsă flacăra revoluției din sănătate prin proiectarea de instrumente, aplicații și dispozitive din domeniul mHealth, este uriașă. Aceștia trebuie să învingă într-un mod pozitiv paradoxul pacientului, să dezvolte sănătatea digitală, pentru că avantajele pe care aceasta le oferă în ceea ce privește componenta economică și ușurința accesului la servicii medicale este uriaș, să integreze sistemele mHealth în stilul de viață de zi cu zi, fără să încurajeze automedicația sau să aibă pretența de a emite un diagnostic, fără să-l îndepărteze pe pacient de medic, dar să poată oferi un feedback-ul corect asupra sănătății, dar și motivația pacientului de a apela la servicii medicale. Complicat, nu?

Sursa: healthcareitnews.com

Articole recente

Bepanthen® Tattoo protejează povestea scrisă pe pielea ta

București, 17 aprilie - Pregătește-te să experimentezi cea mai recentă inovație de la Bayer, în…

18 aprilie 2024

Patru ani și 200 de zboruri medicale cu Asociația Blondie

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români…

9 aprilie 2024

Controale medicale gratuite

Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane…

28 martie 2024

O româncă din trei este anemică și nu știe

Fiecare a treia femeie în România suferă de anemie din lipsă de fier (anemie feriprivă)…

13 martie 2024

Asociația Împreună Împotriva Obezității

59% din populația adultă din România are un indice de masă corporală corespunzător supraponderalității și…

5 martie 2024

Ai grijă de sănătatea ta și vino la Sun Help!

În perioada 17 - 18 februarie, oricine vrea să își verifice starea de sănătate, are…

13 februarie 2024