eHealth sau revoluția digitală din sănătate

Tehnologia digitală a declanșat o revoluție în domeniul medical, iar aceasta se întâmplă acum sub ochii noștri.

Asistăm la o revoluție digitală în sănătate, iar aceasta vine exact la momentul potrivit. Tot ceea ce numim generic industrie a sănătății este în pragul colapsului la nivel mondial, iar revoluția digitală din sănătate reprezintă șansa de a schimbă fundamental modul în care sunt oferite serviciile în domeniul medical. Asistența medicală  este copleșită de povara bolnavilor cronic și de îmbătrânirea populației. Revoluția digitală din sănătate vine să rezolve două din cele mai mari probleme: creșterea eficienței și economia de costuri, care dacă ar fi rezolvate ar putea face ca asistența medicală să devină din nou, viabilă.

Revoluția digitală impune însă o sumă de reguli noi, transformarea completă a atitudinii  companiilor farmaceutice, dar și a modului în care pacienții se raportează la serviciile medicale. eHealth sau revoluția digitală are capacitatea de a transforma accesul la asistență medicală în întreaga lume, dar mai ales în statele aflate în curs de dezvoltare. eHealth impune și raționalizarea furnizării de asistență medicală în statele dezvoltate.

Citește și: Firmele farmaceutice au pierdut startul în mHealth

eHealth sau revoluția digitală din sănătate și mHealth sau sănătatea de pe mobil, ca formă de implementare a eHealth are potentialul de a schimba radical furnizarea de asistență medicală. Revoluția digitală din sănătate poate îmbunătăți viața pacientilor cu boli cronice, cele vizibile avantaje fiind în cazul bolnavilor de diabet. Și editorii de aplicații și specialiștii în medicină digitală s-au concentrat în mod special asupra acestui segment de populație dat fiind faptul că numărul celor bolnavi de diabet este foarte mare, iar serviciile digitale destinate lor le pot îmbunătății rapid și radical viața. Este deja posibilă monitorizarea digitală a nivelului de glucoză din sânge și comunicarea directă cu medicul, folosind aplicații, cum ar fi Glooko, WaveSense Diabet Manager sau GSK Diabet HealthMate care ajută la menținerea sub control a afecțiuni și îmbunătățesc radical viața bolnavilor

Revoluția digitală din sănătate este o provocare, dar și o oportunitate pentru companiile farmaceutice. Facilitățile și oportunitățile pe care le oferă lumea digitală permite colectarea și analizarea unui volum mare de informații în timp real, despre efectele secundare sau performanțele medicamentelor produse, oferă o soluție excelentă și foarte simplă pentru monitorizarea comerțului cu medicamente și implicit a controlului împotriva traficului cu medicamente și cu medicamente contrafăcute, în special, și, nu în ultimul rând, un bun control al prețurilor.

Mari jucători pe piața high tech, Google, Apple și Samsung, sunt implicați activ în a dezvolta aplicații de sănătate digitală, iar replica consumatorilor, analizată prin chestionare și studii pofesionale, arată că utilizatorul final, pacientul este dispus să folosească serviciile de sănătate oferite de acești furnizori, chiar dacă aceștia nu au deloc o tradiție în segmentul industriei de sănătate dacă serviciile vor fi de calitate și dacă costurile acestor servicii vor putea fi suportate de aceștia. Analiza arată oportunitățile și perspectivele de dezvoltare în eHealth, dar și interesul real al publicului consumator, fără a cărui participare toată construția sănătății digitale ar rămâne fără obiect. Domeniul sănătății a fost și va rămâne un sector extrem de complex, având în vedere scopul său, dar și numărul foarte mare al părților care sunt interesate, al reglementărilor și costurilor.

Sursa: worldinbeta.com