Senzori care previn accidentările sportivilor

Sportivii sunt beneficiarii direcți ai noilor tehnologii din sfera mHealth, iar o serie de senzori îi ajută atât la creșterea performanțelor, dar mai ales în prevenirea accidentelor.

Proliferarea senzorilor de date imping tehnologia către o nouă direcție. Sportivii sunt în prima line a beneficiarilor noilor tehnologii din sfera mHealth, iar o serie de senzori îi pot ajuta pe aceștia la creșterea performanțelor și la prevenirea accidentelor.

Senzorii destinați în special sportivilor, dar și cu alte utilizări localizați în pantofi, la nivelul articulațiilor, pe piele, la nivelul capului și așa mai departe și sunt folosiți pe scară din ce în ce mai largă de antrenori pentru sportivii profesionști, dar și de amatorii de sport deopotrivă. Sportul de performanță este domeniul perfect unde acest gen de tehnologie de ultimă se dovedește util. Acești senzori ajută sportivii în cursul antrenamentelor, prevenid accidentările, iar numărul sistemelor care pot face ceva pentru sportivi, prin monitorizarea și analiza constantelor lor biologice sunt în continuă evoluție și diversificare.

De exemplu, senzorul Jolt este un mic clip conceput pentru jucătorii de fotbal american, care se atașează la căști; atunci când un jucător – și, prin urmare, și senzorul – este supus unui impact care poate fi potențial periculos, senzorul poate vibra pentru a alerta jucatorului și trimite o notificare la o aplicație smartphone prin Bluetooth. Aplicația Jolt oferă și o cale rapidă de verificare pentru a evalua dacă există o comoție cerebrală. Senzorul este folosit și pentru alte sporturi care presupun riscul unui impact cu potențial periculos pentru sportiv.

Checklight de la Reebok este un alt senzor care monitorizează loviturile și utilizeaza lumini de semnalizare verzi, galbene și roșii și pentru a semnala șocurile la care este supus atletul sau sportivul. Deși concepute pentru fotbal american, aceste dispozitive sunt utile sportivilor care practică hochei sau rugby și nu doar lor.

Senzorii nu se limitează la monitorizarea loviturilor și șocurilor la cap. Hexoskin, de exemplu, este un tricou biometric care măsoara ritmul cardiac, rata respirațiilor, volumul de aer raportate la cadența alergării unui atlet, iar datele sunt transmise la o aplicație pentru smartphone care monitorizează în timp real efortul eficiența efortului și constantele biologice.

Senzorii apar și în echipament sportiv. Senzor Multi-Sport Zepp Labs poate fi plasat pe o racheta de tenis, o crosă de golf, sau pe bâta de baseball pentru a măsura mișcarea, puterea și viteza imprimată obiectului prin lovitură, cu scopul de a-i ajuta pe sportivi să-și eficientizeze mișcările, loviturile și să-și gestioneze mai bine forța.

Există o importantă categorie de senzori care sunt plasați în obiecte și care nu colectează doar date potențial utile. Aceștia sunt în colaborare cu o întreagă rețea de senzori distribuită pe trupul sportivului, iar toți împreuna dau informații excepționale care pot îmbunătății în mod superior performanța sportivă, așa cum nici un alt sistem sau tactică de antrenament nu a putut să facă.

Sportivii amatori au și ei senzorii lor. De la trackere de fitness, care oferă în timp real un feedback complet asupra activității desfășurate, la benzile de alergare care măsoară nivelul de impact pe picioare și articulații și care pot spune când trebuie să te rehidratezi, de la senzori de ritm cardiac până la cei care minimizează riscul de rănire. Senzorii pot fi plasați în pantofi și șosete, la articulații, la încheietura mâinii, pe piele. Scopul lor este de a reduce riscul, de a îmbunătăți tehnica și echipamentele și de a păstra sportivul amator sau pe cel de performanță sănătos.

Sursa: pcworld.com