Sisteme digitale pentru controlul somnului

Nimic nu pare să scape tehnologiilor digitale, iar o dovadă pot fi și sistemele digitale pentru controlul somnului care vin în ajutorul insomniacilor și nu numai lor.

Sistemele digitale se inflitrează încet, dar foarte sigur, în tot ceea ce înseamnă viața noastră. Inclusiv în somnul nostru. Lucrurile trebuie privite din perspectiva lor pozitivă pentru că industria digitală, medicina digitală și tot ceea ce aduce tehnologia modenă este conceput și gândit în beneficiul omului.

Somnul este o parte relativ misterioasă a vieții noastre. Nimeni nu știe cu precizie ce face în somn, dar pentru multe probleme medicale cauza și rezolvarea se află în timpul orelor de somn, astfel că dispozitivele inteligente permit accesul în timp real la informații extrem de utile și oferă posibilitatea urmăririi funcțiilor vitale din timpul somunului. Statistic se poate afirma că tiparele de somn ale oamenilor sunt foarte variate, semnele vitale, ritmul etapelor de somn profund și somn superficial, ritmul respirației, rimul cardiac variază mult de la o zi la alta, pentru fiecare în parte, dar și de la fiecare om la om.

Actigraph este o companie care oferă o varietate de tehnologii de ultimă generație, printre acestea și cele de monitorizarea a ritmului somn-veghe. Dispozitivul se poartă la încheietura mâinii 24 de ore din 24 și monitorizează ritmul circadian, somn/veghe raportat la intensitatea luminii ambientale și este suprapus peste monitorizarea activității cardiace și a ritmului respirațiilor. Actigraph este cunoscut în întreaga lume pentru tehnologiile avansate de monitorizare a somnului și are capacitatea de a stoca toate datele printr-o aplicație numită ActiLife. Studiu calității somnului și evaluarea generală a somnului este esențială pentru unele afecțiuni, ceea ce face acest instrument foarte comod, ușor de purtat și extrem de util pentru medici și pentru pacienți.

Masca inteligentă este proiectată pentru a ajuta o persoană să doarmă oricând în condiții optime. Acest dispozitiv are un procesor, senzori, difuzoare și lumini care sunt concepute pentru a ajuta o persoană să obțină un somn profund. Masca ajută și la relaxare. Sistemul este compatibil Android, are capacitatea de a stoca informații care pot fi, ulterior accesate, despre calitatea, durata somnului și constantele biologice fundamentale.

Baby Monitor Sproutling este o brățară care se atașează la glezna copilului, iar părinții pot știi cât a dormit acesta și care este calitatea somnului. Un senzor inteligent incorporat în monitor măsoară ritmului cardiac, mișcările și pozițiile din timpul somnului, dar și temperatura. Există o aplicație companion care înregistrează toate datele care pot fi văzute în timp real sau care pot fi analizate ulterior. Baby Monitor Sproutling va alerta parintele atunci cand copilul este treaz și va oferi posibilitatea de a spune în ce stare este copilul (plânge, este cuminte și liniștit, este agitat). Monitorul este reglabil și poate fi folosit pe măsură ce copilul crește, este îmbrăcat într-un material siliconat, este lavabil și este făcut dintr-un material prietenos cu pielea.

Luciding este poate cel mai interesant dintre dispozitivele digitale pentru controlul somnului. Face un pas mai departe și promite că va avea capacitatea de a controla calitatea viselor, ba chiar le va putea programa. Oricum Luciding garantează nopți fără vise urâte și promite că te va ajuta să visezi orice vis dorești. Pare SF? Este SF! Tehnologia din spatele dispozitivului Luciding este bazată pe stimularea electrică. O bandă elastică este plasată în jurul capului și are electrozi, organizați în mod egal în jurul capului. Aceste electrozi monitorizează somnul și în etapele de somn paradoxal (atunci când omul visează) și va stimula electric cortexul frontal, care, la rândul său va face visele foarte reale și memorabile. Luciding este compatibil cu iOS și Android. Luciding nu este comercializat încă, dar beneficiază de o campanie de promovare demnă de laudă.

Sursa: wearable-technologies.com