Smartphone, MTB și închiriere biciclete în Thassos

Destinație pentru jumătate dintre românii care merg vara în Grecia, Thassos e un noroc pentru orice amator de turism în mișcare.

Relief variat, piste de trail bine marcate, șosele bine asfaltate și cu trafic decent, totul e parcă dinadins și dinainte pregătit pentru musafirii bicicliști. E la fel de bine și pentru alergători sau înotători, dar despre asta puteți citi aici, azi vorbim doar despre biciclete.

Cel mai confortabil e să vă închiriați bicicleta de la fața locului. Majoritatea super-magazinelor au în apropiere și un centru de închiriere biciclete în Thassos, alături de scutere si ATV-uri. Aveți unul în Skala Potamia, chiar în gura ieșirii de pe plajă, vis-a-vis de biserică. Altul e în centru Potos-ului, la doi pași de intersecția cu drumul care duce la Theologos. În Limenas (Thassos City), chiar în port și în Limenaria, la ieșirea spre Skala Marion.

002_thassos_mtb_perspective
Aveți mai jos și câteva centre cu prezență online, dar vă recomand să faceți rezervarea la fața locului. Pe deoparte ca să știți ce-o să primiți (parcul de biciclete e destul de eterogen, de la cele de genul FirstBike, până la MTB-uri cu frâne pe disc) iar pe de alta pentru că n-are rost să nu negociați un pic, mai ales dacă luați mai multe. În principiu, în funcție de starea și dotările bicicletei, prețul ar trebui să fie între 5 și 10 euro pe zi.

Potos http://www.velobikerental.com/

Limenaria http://www.motozagos.gr/

Limenas & Skala Panagia http://www.rentabike-thassos.com/

Dacă stați în sudul insulei și vă plac ieșirile în gașcă, cei de la Velo Bike Potos au și excursii pe bicicletă cu ghid, plecând de la 35eur/zi. Altminteri, cum spuneam, relieful e atât de variat că, pentru orice tură, fie ea pe asfalt sau pe macadam, un începător trebuie să dea din pedale relativ serios.

Pentru pasionații cu oarece experiență (sau fără, dar ambițioși): un dus-întors de la Potos la Theologos (un sătuc superb cu multe pante și o adevărată cultură pentru preparatele din carne de miel) înseamnă 25 de kilometri. Tot leg lucrurile de Potos și de Velo Bike, pentru că e centrul cu cele mai bune biciclete, pretențioșii or să-l caute sigur, după ce vor vedea oferta celorlalți.

La capitolul efort mediu spre mare, un tur al insulei are între 90 și 100km, depinde cât rătăciți pe la puținele intersecții ale șoselei ”de centură”. Pentru asta e bine să puneți deoparte măcar 6 ore (cât mai de dimineață), un bidon de apă, 20 de euro pentru orice eventualitate și o cameră de rezervă. Verificați înainte că aveți tot ce vă trebuie să faceți pana, iar roțile chiar ies de pe cadru. Va fi mai ușor dacă pentru asta alegeți o bicicletă de șosea (cursieră) în locul MTB-ului.

10646917_10203172666652146_6786305299253847321_n

Probabil că experții știu deja că sunt două competiții de bicicletă în fiecare an, (Ypsarion) Thassos Cup, de mountain bike, și Tassos Tour Race, turul insulei cu cursiera. Chiar dacă site-ul e un pic dezordonat, găsiți informații despre curse pe http://www.mtb-thassos.com/. Dați un ochi pe rezultate, ca să vedeți și să vă bucurați de câți români participă. Dacă vă bate un gând, concursurile sunt de obicei programate la începutul lui Mai. Lăsați un comentariu sau dați un semn pe FB, sigur o să avem o echipă SubCerulLiber. Iată un video cu competiția de mountain bike.

Amatorilor de câte puțin din toate, le recomand un triatlon ad-hoc. Noi am participat vreo 15 odată, pe un traseu făcut de Theodor Manolache. Puteți încerca și ture pe apă, dar închirierea de caiace este disponibilă doar în partea de sud a insulei: Limenaria și același Potos. În plus, depinde mult de înălțimea valurilor din ziua în care alegeți să faceți ieșirea. Pentru valuri mai mici, alegeți un traseu în România, de pildă unul în Delta Dunării.