Tendințele și direcțiile de sănătate digitală din 2015
În SUA investițiile în tehnologia digitală medicală au depășit cinci miliarde de dolari, dublu față de investițiie din 2013. Iar asta spune totul despre oportunitățile pe care le oferă tehnologia digitală medicală.
Investițiile uriașe făcute anul trecut în tehnologia din domeniul sănătății digitale au deschis noi perspective. Nu-i foarte departe ziua în care controlul anual la medic o să poată fi realizat din scaunul de la birou sau de acasă, doar ținând în mână un smartphone cu aplicații din domeniul eHealth.
Este interesant de trecut în revistă câteva din tendințele și direcțiile de sănătate digitală din 2015
Wearables în loc de cercei
Ce înseamnă wearables? O traducere relativă ar putea însemna tehnologie de purtat și reprezintă ultima generație de produse „smart” inventate și produse de companiile din electronice, electrocasnice și tehnologie.
În categoria wearables intră ceasurile inteligente, ochelari inteligenți și alte accesorii care preiau funcții smart, care au procesor inclus, memorie internă și tehnologie avansată. Tehnologia actuală pemite integrarea acestor produse wearables în viața de zi cu zi, unele dintre ele având și funcții de monitorizare a starii de sănătate și a unor constante biologice, sau fiind special concepute pentru acest scop.
În lista de wearables intră și un fel de dipozitiv portabil pentru ureche cu scop eminamente medical. Localizarea este determinată de apropierea de artera temporală, astfel că acest dispozitiv poate efectua o monitorizare completă, discretă și foarte eficientă. Acest dispozitiv poate oferi o multitudine de informații de la valorile și oscilațiile tensiunii arteriale, în timp real, până la ritmul respirațiilor și saturația de oxigen. Dispozitivul este capabil să numere pașii făcuți zilnic, să calculeze caloriile arse și să simtă (la modul real) localizarea geografică, altitudinea, dar și postura corpului. Dispozitivul urmărește obiceiurile alimentare, recomandă încetinirea ritmului de a manca sau îți spune să bei apă.
Un dispozitiv de acest tip ar urma să fie lansat de Indiegogo în noiembrie 2015.
Analizator pentru transpirație
Dispozitivul care analizează compoziția chimică a transpirației și care poate face o introspecție a ceea ce se întâmplă în corpul tău există!
Dispozitivul este în curs de perfecționare la Electrozyme și oferă posibilitatea de a monitoriza unele din constantele biologice cu un ”simplu” biosenzor cuplat la un smartphone.
Dispozitivul măsoară substanțele metabolice secretate în timpul efoctului, în transpirație și poate aduce informații despre echilibrului electrolitic, nivelul de hidratare, efort muscular depus și caloriile arse. Potrivit Electrozyme, interpretarea datelor dă informații despre metabolismul lor, dar și despre activitatea cardiacă. Ce este remarcabil și este de notat, ca perspectivă în direcțiile de sănătate digitală în 2015 este perfecționarea senzorilor chimici care deschid o nouă direcție pentru mHealth care până acum nu a fost disponibilă pentru a fi conectată la dispozitive portabile.
Huse multifuncționale
Orice smartphone are o husă de protecție. De ce nu ar deveni husa un dispozitiv medical?
Axial Exchange anunță pentru 2015 o husă modificată pentru smartphone care va include o serie de senzori care vor putea face o electrocardiogramă sau un test de sânge pentru a verifica nivelul de glucoză. Axial Exchange a produs unele dintre aceste dispozitive, altele, mult superioare, urmeză să fie disponibile în curând.
Ei sunt cei care au perfecționat deja monitorul cardiac AliveCor, adaptat pentru iPhone care a primit aprobarea Ministerului Sănătății din SUA. Dispozitivul poate evalua ritmul cardiac în 30 secunde, cu sensibilitatea pe care o face un apart clasic, în cabinetul medicului și poate detecta fibrilația atrială, un indicator timpuriu pentru un posibil accident vascular cerebral.
În 2015 așteaptă aprobarea Ministerului American al Sănătății mai multe astfel de dispozitive care au ca scop urmărirea ritmului cardiac, a nivelul de saturație cu oxigen din sânge, a ritmului respirațiilor și a temperaturii.
Aplicații doar pe bază de rețetă
Există deja mii de aplicații în domeniul mHealth, dar unele dintre ele urmeză a fi accesibile utilizatorilor numai pe bază de prescripție medicală.
Un exemplu din această nouă categorie de aplicații este BlueStar destinată exclusiv persoanelor cu diabet de tip 2. Aplicația este disponibilă numai cu prescripție medicală și , plecând de la evaluarea concentrației de glucoză din sânge , aplicația stabilește dieta, tipul exercițiilor fizice și altele, oferind pacientului îndrumare și feedback-ul necesar. BlueStar analizează, de asemenea, datele medicale ale pacientului și permite acestuia să prezinte un raport detaliat medicului în timpul vizitelor periodice la doctor.
Plecând de la această aplicație Apple Store urmeză să lanseze sisteme similare pentru alte boli cronice.
Lumina sănătoasă
Se știe că lumina albatră intensă a dispozitivelor electronice portabile este extrem de agresivă pentru sănătate prin faptul că provoacă schimbări în ritmul circadian intern, care pot perturba somnul cu impact negativ real asupra stării de sănătate.
Oamenii care nu dorm suficient au probleme de concentrare, un risc mai mare de a face boli de inimă, diabet și au un risc crescut de accident vascular cerebral. Plecând de la aceste date reale Sewell Development Corporation a realizat becul Drift, care va fi lansat în luna mai a acestui an.
Becul deschide o nouă cale și este baza de la care se va pleca de acum înainte pentru dezvoltarea de produse inovatoare care să rezolve problema. Dar asta nu este tot. Lumina este un elemnet esențial în multe din procesele biologice ale organismului uman și dacă lumina albastră intensă a dispozitivelelor electronice este dăunătoare, cel puțin la fel de periculoasă este și lipsa luminii, în cursul zilei. Omul are nevoie pentru o bună stare de sănătate de anumită doză de lumină naturală, în fiecare zi. Puse cap la cap toate aceste date au dus la perfecționarea unui dispozitiv produs de GoodLux Tehnologie și lansat recent numit SunSprite. Acesta este primul dispozitiv portabil care monitorizează aportul de lumină naturală zilnic. Potrivit GoodLux, studii stiințifice au legat direct expunerea la lumină cu o sumă de beneficii pentru sănătate, cum ar fi calitatea somnului, tonusul psihic și vitalitatea generală. Nu doar nutriția și activitatea fizică zilnică sunt esențiale pentru sănătate, ci și lumină naturală care reglează ceasul intern al organismului și care controlează toate componente esențiale ale sănătății mintale.
SunSprite are senzori duali care măsoară lumina vizibilă și cea din spectrul UV și permite utilizatorului să știe dacă a acumulat doza zilnică necesară de lumină, dar oferă și o monitorizare eficientă a dozei de radiație UV, responsabilă pentru apariția unor forme de cancer cutanat.
Sursa: mashable.com