Ţigara electronică poate cauza cancer

În ciuda credinţei populare conform căreia ţigara electronică este o alternativă sigură la fumatul convenţional, cercetătorii continuă dezvăluie impactul negativ al acesteia asupra sănătăţii.

Un nou studiu, publicat recent în Oral Oncology, a identificat în vaporii degajaţi de ţigara electronică substanţe chimice care deteriorează celulele într-un mod care poate declanşa cancerul. Studiul a inclus două branduri de ţigară electronică foarte populare în Statele Unite.

Cu toate nu conţin tutun, vaporii produşi de ţigara electronică şi inhalaţi de către utilizatori conţin arome şi alte chimicale. Modul în care acestea acţionează asupra organismului uman a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. Unele studii sugerează ţigara electronică e mult mai inofensivă decât ţigara standard şi îi poate ajuta pe fumători se lase în timp ce altele susţin dispozitivele electronice sunt la fel de dăunătoare sănătăţii.

De exemplu, un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Harvard a descoperit multe arome pentru ţigara electronică conţin chimicale asociate cu bronşiolita obliterantă, o afecţiune respiratorie foarte gravă.

Dacă vrei să te lasi de fumat, găseși aici trei aplicații mobile gratuite care te pot ajuta

Studiul actual, coordonat de Dr. Wang-Rodriquez a descoperit ţigara electronică poate cauza deteriorări semnificative la nivelul celulei umane care pot conduce la cancer. Aceste deteriorări sunt cauzate chiar şi de ţigara electronică fără nicotină.

Cercetătorii au descoperit celulele expuse la extracte din vaporii de ţigară electronică erau mult mai susceptibile sufere modificări ale ADN-ului decât celulele ne-expuse. În mod concret, celulele expuse au suferit ruperi ale lanţului ADN şi, în plus, erau susceptibile la apoptoză şi necroză. Faptul aceste efecte apar si în absenţa nicotinei sugerează  alte substanţe prezente în vapori sunt la originea lor,

Autorii recunosc studiul are unele limitări având în vedere celule studiate nu făceau parte dintr-un organism uman viu şi au fost expuse unei cantităţi mari de substanţe însă intenţionează continue cercetările pentru a determina doza necesară pentru deteriorarea ADN-ului.

Vrei să știi și Ce informatii despre sănătate caută pe net copiii noștri?

Dr. Wang-Rodriquez consideră că dispozitivele electronice pentru fumat sunt la fel de nocive precum metodele tradiționale: “Având în vedere rezultatele disponibile la această oră, cred ţigară electronică nu e cu nimic mai bună decât ţigară obişnuită“.

Pe lângă efectele negative asupra sănătăţii, se pune şi problema ţigara electronică este doar un pas către fumatul obişnuit. Un studiu recent, citat de Medical News Today, arată că aproximativ 70% dintre utilizatori trec la fumatul obişnuit în mai puţin de un an de la începerea utilizării ţigării electronice.

Sursa – Medical News Today